StoryEditor

V Rijáde pochovali zosnulého saudskoarabského kráľa Fahda

02.08.2005, 17:33
Autor:
TASRTASR

Početní politickí predstavitelia sa dnes v metropole Rijád rozlúčili so saudskoarabským kráľom Fahdom, ktorý zomrel v pondelok.
Podľa prísnej moslimskej tradície saudskej monarchie bol pohrebný ceremoniál veľmi striktný. Po modlitbách v preplnenej mešite v Rijáde uložili telesné pozostatky panovníka zahalené do bieleho rubáša do jednoduchého neoznačeného hrobu na rijádskom cintoríne. Na náhrobnom kameni nebude uvedené meno, ani žiaden iný nápis.
Saudskoarabské úrady oznámili, že štátny pohreb sa neuskutoční, keďže nie je súčasťou wahhábistického islamu, ktorý vyznáva väčšina obyvateľov kráľovstva. Wahhábizmus odmieta akúkoľvek inováciu islamu a všetko, čo nemá oporu v Koráne. Jeho prívrženci preto neuznávajú ani trúchlenie za mŕtvym - aké je bežné v Egypte a Iraku, keď sa príbuzní a pohrební hostia zhromaždia a popíjajúc kávu počúvajú verše z Koránu. Tým, že na náhrobných kameňoch nie je žiadne meno, vyznávači wahhábizmu bránia neprípustnému uctievaniu zosnulého.
Očakáva sa, že nový saudskoarabský kráľ Abdalláh prijme po skončení obradu britského následníka trónu, princa Charlesa a francúzskeho prezidenta Jacqua Chiraca.
Fahd bol hospitalizovaný 27. mája so zápalom pľúc, pričom väčšinu času bol napojený na respirátor. Už desať rokov krajinu riadi Fahdov nevlastný mladší brat, princ Abdalláh. Fahda totiž v roku 1995 ranila mŕtvica.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 02:42