StoryEditor

Izraelský premiér odmieta obnovenie mierových rozhovorov so Sýriou

19.12.2006, 06:59
Autor:
SITASITA

Izraelský premiér Ehud Olmert v pondelok opäť odmietol obnovenie mierových rozhovorov so Sýriou, na ktoré nedávno vyzval sýrsky prezident Bašár al-Assad. Ako uviedol na spoločnej tlačovej konferencii s britským kolegom Tonym Blairom, Izrael v súčasnosti nemá "platformu pre otvorenie rokovaní so Sýriou". Židovský štát obviňuje Sýriu, že podporuje libanonských a palestínskych militantov, čo však Damask popiera. Britský premiér v pondelok v Jeruzaleme vyhlásil, že Sýria tiež podrýva autoritu libanonskej vlády, čo bráni tomu, aby Británia nadviazala "konštruktívne" vzťahy s Damaskom.
V piatkovom rozhovore pre taliansky denník La Repubblica al-Assad vyzval izraelských a amerických predstaviteľov, aby rokovali s Damaskom o oživení mierových rozhovorov, ktoré sú zmrazené takmer sedem rokov. Jeho vyjadrenia sa v nedeľu objavili na titulných stranách izraelskej tlače a vyvolali zmiešané reakcie politikov.
Izrael v rámci arabsko-izraelskej vojny v roku 1967 obsadil strategické územie sýrskych Golanských výšin. Spory okolo vrátenia územia prispeli k zlyhaniu mierových rozhovorov v roku 2000. Sýrsky minister zahraničných vecí Válid Muallim minulý týždeň uviedol pre americký denník Washington Post, že Damask má záujem na bezpodmienečnom obnovení rozhovorov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 08:58