StoryEditor

Šéf českej diplomacie: Česko-nemecké vzťahy sú najlepšie v histórii oboch krajín

11.04.2005, 11:44
Autor:
TASRTASR

Za najlepšie v histórii označil česko-nemecké bilaterálne vzťahy súčasnosti šéf českej diplomacie Cyril Svoboda.
Kresťanský demokrat sa v súvislosti s temnou kapitolou moderných dejín bilaterálnych vzťahov vyslovil za symbolické odškodnenie zainteresovaných českou stranou.
"Humanitárne gesto voči istým občanom tejto krajiny nemeckej národnosti, ktorí zostali verní aktívnemu antifašizmu v Československu, by bolo dobré. Obávam sa však, že v súčasnosti sa kvôli vládnej kríze v Prahe s tým nedá rátať," uviedol minister zahraničných vecí ČR.
Cyril Svoboda pripustil, že v oboch krajinách jestvujú ľudia, traumatizovaní práve spomínanou temnou kapitolou vzájomných vzťahov. Zároveň však vyjadril nádej, že čas tieto traumy aspoň oslabí.
Podľa jeho slov možno o otázkach minulosti zväčša otvorene diskutovať bez toho, aby to zaťažovalo vzájomné vzťahy. Tie by sa nezhoršili ani v prípade nástupu kancelára z radov nemeckých kresťanských alebo sociálnych demokratov.
Cyril Svoboda vyjadril presvedčenie, že vláda, ktorá vzíde z najbližších parlamentných volieb v Nemecku bude pokračovať v nastúpenom trende.
Na margo bavorského krajinského premiéra a lídra Kresťanskosociálnej únie (CSU) Edmunda Stoibera, ktorý kvôli rozdielnosti názorov na povojnový odsun sudetských Nemcov ešte stále neabsolvoval oficiálnu návštevu ČR, minister povedal: Osobne by som bol rád, keby prišiel. Pre mňa to nepredstavuje žiadny problém.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 04:41