StoryEditor

Po sobotňajších útokoch vládne v Indii napätá atmosféra, zišiel sa aj kabinet

31.10.2005, 14:10
Autor:
TASRTASR

Indický kabinet sa dnes v Naí Dillí zišiel na mimoriadnej schôdzke v reakcii na sobotňajšie bombové útoky, pri ktorých v hlavnom meste zahynulo približne 60 ľudí a ďalšie dve stovky utrpeli zranenia.
Útočníci sa zamerali na dve obľúbené trhoviská a autobus, podotýka britská spravodajská stanica BBC.
Sobotňajšie koordinované bombové útoky na hlavné mesto očividne poznamenali príprav na hinduistický sviatok diváli a moslimské oslavy konca pôstneho mesiaca ramadán, ktoré majú v arabčine názov Íd al-Fitr. Indická vláda tvrdí, že útočníci mali za cieľ narušiť prípravy na tieto sviatky.
V uliciach Naí Dillí hliadkuje od nedele mnoho policajtov. Úrady pátrajú po organizátoroch útokov a overujú, či ich skutočne spáchala kašmírska organizácia Islámí inkilábí maház, ktorá sa k nim v nedeľu prihlásila.
Hovorca indického ministerstva vnútra oznámil, že úrady majú určité informácie o páchateľoch, o skupine Inkilábí sa však nezmienil.
Indický súd by mal dnes vyniesť rozsudok nad siedmimi osobami obvinenými z útoku, ktorý sa odohral v Naí Dillí pred piatimi rokmi. Pri atentáte, ku ktorému sa prihlásila organizácia Laškáre Tajba, zahynuli vtedy traja ľudia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 00:56