StoryEditor

Tel Aviv podporí gestami dobrej vôle Abbásov boj proti miltantným skupinám

20.05.2005, 14:27
Autor:
TASRTASR

Viacerými gestami dobrej vôle sa v najbližšom čase pokúsi izraelská vláda podporiť palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása v jeho boji proti militantným skupinám. Oznámil to vysokopostavený úradník židovského štátu, ktorý nechcel byť menovaný.
V rámci plánovaných opatrení Tel Aviv prepustí na slobodu 400 palestínskych väzňov a umožní návrat do Predjordánska viacerým Palestínčanom, vyhosteným z autonómneho územia. Izraelské úrady na území Predjordánska pravdepodobne odstránia aj niekoľko cestných zátarasov, ktoré v zvýšenej miere obmedzujú slobodný pohyb širokým vrstvám palestínskeho obyvateľstva.
Avizované opatrenia budú s veľkou pravdepodobnosťou realizované v budúcom týždni, po návrate izraelského premiéra Ariela Šarona a Mahmúda Abbása z USA. Palestínsky prezident bude vo Washingtone rokovať so šéfom Bieleho domu Georgeom W. Bushom, zatiaľ čo Šaron sa zúčastní na newyorskom stretnutí americkej lobistickej skupiny, priaznivo naklonenej Izraelu.
Na spomenutých gestách dobrej vôle sa Šaron a Abbás v podstate dohodli už na februárovom summite v Egypte, ale ich realizácia stagnovala v dôsledku obojstranného obviňovania z nedostatočnej snahy o akceptovanie rozumných kompromisov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 10:41