StoryEditor

Somaliland: Prokuratúra žiada trest smrti pre vraždy humanitárnych pracovníkov

31.08.2005, 09:30
Autor:
TASRTASR

Prokuratúra v samozvanej republike Somaliland dnes požiadala regionálny súd o trest smrti pre desať osôb podozrivých z toho, že v rokoch 2003-04 zabili štyroch humanitárnych pracovníkov.
Podozrivých obvinili zo zabitia ocenenej Talianky Annaleny Tonelliovej z októbra 2003 a páru britských učiteľov Richarda Eyeingtona a jeho manželky Enid v rovnakom mesiaci, ako aj kenského humanitárneho pracovníka z marca 2004.
Generálny prokurátor Husajn Ziri na záver pojednávania vyhlásil, že trestný zákon umožňuje udeliť trest smrti pre, ako povedal - teroristov. Obhajcovia však súd vyzvali, aby stanovisko žalobcu odmietol. Argumentovali, že odsúdenie obžalovaných na trest smrti je proti islamskému právu.
"Keďže obžalovaní priznali spáchanie dvoch zločinov, z ktorých sú obvinení, súd by mal byť zhovievavý," povedal jeden z obhajcov, Muhammad Džama Abdí.
Pred súdom sa doteraz uskutočnilo viac ako 20 pojednávaní, na ktorých vystúpilo 33 svedkov žaloby a štyria obhajoby. Sudca Abdirhámán Hajanhi oznámil, že verdikt vynesie 25. septembra.
Okrem zabití sú podozriví obžalovaní aj z olúpenia somálskeho obchodníka pri hraniciach Somalilandu s Etiópiou, ako aj pokusu o prepad vozidla Svetového programu výživy (WFP) v Hargsise v roku 2002.
Pojednávanie sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia a polícia do budovy súdu vpustili len novinárov a príbuzných obžalovaných.
Somaliland vyhlásil nezávislosť od Somálska v roku 1991. Ide o relatívne stabilnú enklávu, ktorá v roku 2003 uskutočnila svoje prvé voľby za účasti viacerých strán. Parlamentné voľby sú naplánované na koniec septembra.
1 ari dem

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 23:44