StoryEditor

Šéf japonskej obrany dostal právomoc zostreliť rakety bez súhlasu vlády

22.07.2005, 12:47
Autor:
TASRTASR

Po dolnej komore dnes aj horná komora japonského parlamentu schválila zákon dávajúci šéfovi rezortu obrany právomoc nariadiť zostrelenie rakiet bez predošlého súhlasu premiéra alebo vlády.
Japonsko sa v povojnovej pacifistickej ústave zrieklo použitia sily pre riešenie medzinárodných sporov, Tokio však v poslednom čase čoraz viac znepokojujú možné hrozby zo strany Severnej Kórey.
Tokio pracuje spolu s USA na výskume systému raketovej obrany. Šéf Obrannej agentúry (ministerstva obrany) Jošinori Ono v utorok oznámil, že Washington dal Japonsku na základe licencie súhlas s výrobou nových systémov rakiet Patriot.
Obe krajiny podľa neho podpísali v marci dohodu umožňujúcu Japonsku vyrábať strany Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3), ktorých rozmiestnenie sa plánuje na rok 2006. Cieľom týchto rakiet je zachytiť a zničiť prichádzajúce balistické strely, rakety s plochou dráhou letu a nepriateľské lietadlá.
Obavy v súvislosti s KĽDR sa v Japonsku zvýšili v čase, keď izolovaná komunistická krajina pokračuje vo vývoji svojho jadrového zbrojného programu. Vysoký severokórejský činiteľ pre americkú televíziu v júni povedal, že Pchjongjang vyrába ďalšie jadrové bomby a je schopný umiestniť jadrové hlavice na rakety.
Severná Kórea už v minulosti mnohokrát uskutočnila skúšky svojich rakiet krátkeho doletu. Japonsko i celý svet ohromila v roku 1998 odpálením strely Tepodong-1 ponad japonské územie smerom na Tichý oceán. KĽDR tvrdila, že išlo o pokus vyslať satelit na obežnú dráhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 04:43