StoryEditor

Ruský zástupca náhle opustil rokovanie Bezpečnostnej rady

20.03.2007, 07:45
Autor:
SITASITA

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin sa v pondelok vyrútil zo sadania počas rokovania Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) potom, ako obvinil Joachima Ruckera, vedúceho misie dočasnej správy OSN pre Kosovo (UNMIK), zo zaujatosti v prospech albánskej väčšiny v srbskej provincii. Ako vysvetlil, Rucker "hlásal nezávislosť (Kosova) bez prediskutovania rezolúcie 1244 a to nikomu nepomôže".
BR OSN prijala rezolúciu 1244 v roku 1999 a zaviazala OSN prijať kroky k vyriešeniu štatútu Kosova, ktoré sa dostalo pod správu OSN po bombardovaní Juhoslávie silami NATO, ktoré zabránilo ďalším represáliám etnických Albáncov zo strany srbských vojsk.
Rucker oboznámil BR s posledným vývojom v Kosove potom, ako sa zástupcovia Srbska a etnických Albáncov nedokázali po 13 mesiacoch vzájomných rozhovorov pod dohľadom OSN dohodnúť na štatúte provincie. Podľa Čurkina OSN symbolicky skladá zbrane a zasadzuje sa za úplnú nezávislosť, čo podľa Ruska nie je dobré. Rucker sa však bráni, že BR iba oboznámil s dosiahnutým pokrokom v zavádzaní demokratických princípov stanovených OSN, ktoré poľa Ruckera umožnia v Kosove "vybudovať fungujúcu demokraciu a trhovú ekonomiku". Americký veľvyslanec Alejandro Wolff obhajoval Ruckera s argumentom, že predložil "veľmi vyváženú a objektívnu správu."
Hlavný splnomocnenec OSN pre Kosovo Martti Ahtisaari upozornil, že možnosti ďalších rokovaní sa vyčerpali. Ahtisaari predloží BR svoj návrh na riešenie štatútu Kosova v priebehu apríla. Hoci Ahtisaariho návrh vyslovene nezmieňuje nezávislosť, Srbsko ho spolu so svojím tradičným spojencom Ruskom odmieta. Rusko ako stály člen BR OSN má právo vetovať návrh. V priebehu víkendu ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyhlásil, že je potrebné vyvinúť viac úsilia na dosiahnutie vzájomného zmieru medzi Srbmi a etnickými Albáncami. Dokonca odkázal Ahtisaarimu, že pokiaľ "vyčerpal všetky možnosti, určite sa nájde niekto iný, kto to dokáže". V pondelok už priamo potvrdil, že Moskva má záujem Ahtisaariho vymeniť .
Srbský premiér Vojislav Koštunica taktiež obvinil Ahtisaariho z jednostrannej podpory etnických Albáncov. Preto vyzval na obnovenie rozhovorov a dohodu, ktorá bude rešpektovať medzinárodné právo a srbskú ústavu. Ahtisaari má jednoznačnú podporu amerického veľvyslanca Wolffa aj napriek tomu, že rokovania uviazli na mŕtvom bode.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 15:26