StoryEditor

Komisia bude žiadať otvorenie trhu pre nových členov únie

08.02.2006, 08:01

Európska komisia vyzve v stredu členské štáty pôvodnej pätnástky, aby od 1. mája otvorili svoje pracovné trhy pre 8 nových členov únie. Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu prednesie v Bruseli komisár pre zamestnanosť, sociálne veci a rovnosť príležitostí Vladimír Špidla. Špidlova správa, ktorej text má agentúra SITA k dispozícii, hovorí o tom, že súčasný a predpokladaný pohyb pracovníkov zo strednej Európy do západnej nie je taký, aby ohrozil pracovný trh pôvodnej pätnástky.
Správa EK má presvedčiť starších členov únie - okrem Veľkej Británie, Švédska a Írska - aby otvorili pracovný trh po uplynutí prvého, dvojročného obdobia, na ktorom sa Brusel dohodol v roku 2004 s pristupujúcimi krajinami. Dokument pripomína, že tri krajiny, ktoré umožnili novým členom prístup na trh, zaznamenali len mierny nárast pracovných síl, predovšetkým z Poľska. Špidla je presvedčený, že otvorenie pracovného trhu by umožnilo lepšie bojovať proti nelegálnej práci Stredoeurópanov a Východoeurópanov a posilnilo by celkovú európsku ekonomiku. Vo svojich záveroch sa dokument opiera o analýzy a štatistiky z úradov práce jednotlivých členských krajín.
Európska komisia, ktorej dokument má pomôcť členským štátom zorientovať sa v presunoch na pracovnom trhu, pripomína, že voľný pohyb osôb je jedným zo základných práv občanov EÚ.
Prechodné obmedzenia na dobu 2+3+2 rokov neprijali iba tri krajiny. Od prvého mája chcú svoj trh podľa neoficiálnych správ otvoriť novým členom aj Fínsko, Portugalsko a Španielsko. Belgicko a Holandsko uvažujú o zmiernení opatrení a Francúzsko chce s jednotlivými novými členmi podpísať bilaterálne zmluvy, ktoré umožnia ich občanom pracovať počas sezónnych prác v poľnohospodárstve alebo reštauračných službách. Najvýraznejšie sa voči otváraniu pracovného trhu stavia Nemecko a Rakúsko. Rakúska komisárka pre vonkajšie vzťahy a európsku susedskú politiku Benita Ferrerová-Waldnerová si v kuloároch vyslúžila kritiku za to, že v európskej exekutíve obhajuje rakúske, a nie spoločné záujmy. Zatiaľ čo britský komisár pre obchod Peter Mandelson a Španiel Joaquín Almunia, ktorý zodpovedá za hospodárske a menové záležitosti, vyzvali staré členské štáty, aby trhy otvorili, nemecký komisár pre priemysel Günther Verheugen si želá jeho sprístupnenie, hoci verejne to nevyhlásil. Správa prichádza len 5 dní predtým, ako európske odbory ohlásili demonštráciu proti liberalizácii trhu služieb, o ktorej má na budúci týždeň rokovať Európsky parlament v Štrasburgu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 20:24