StoryEditor

Počas dňa v Bagdade zahynulo najmenej 38 ľudí

06.02.2007, 06:58
Autor:
SITASITA

Násilie si vyžiadalo v pondelok najmenej 38 obetí v Bagdade, kde zodpovednosť za bezpečnosť prevzal iracký generál Abbúd Gambár a aj výstavba nových cestných blokov predznamenáva začiatok dlhoočakávanej spoločnej operácie s americkými silami namierenej proti sektárskemu krviprelievaniu. Najnovšie obete zahynuli pri bombových a granátových útokoch v rôznych častiach mesta. Pätnásť ľudí zabili tesne po sebe nasledujúce výbuchy bômb v autách, keď čakali na benzín v južnom Bagdade. Sedem obetí si vyžiadali explózie štyroch mínometných granátov v šiitskej štvrti rovnako v južnej časti mesta.
Celkove 90 tisíc amerických a irackých vojakov sa má po tretí raz v priebehu deviatich mesiacov pokúsiť upokojiť situáciu v meste, kde len v sobotu pri najhoršom jednotlivom bombovom útoku od začiatku vojny v Iraku zahynulo 132 ľudí a kde len za posledný týždeň prišlo o život asi tisíc ľudí, ako o tom v nedeľu informovalo iracké ministerstvo vnútra.
Dve predchádzajúce operácie v Bagdade, Operácia Spoločne vpred I a II, boli neúspešné. USA obvinili iracké oficiálne miesta, že nedodali sľúbený počet vojakov. Minister obrany Robert Gates minulý týždeň vyhlásil, že počet irackých vojakov, ktorí posilnili bagdadské sily, je len polovičný oproti sľubu. Hovorca hnutia Sadr, významného šiitského bloku v irackom parlamente, uviedol, že zavedenie bezpečnostných opatrení trvá príliš dlho. Poukázal na sériu bombových útokov za posledné týždne, ktoré boli zamerané najmä na šiitské trhoviská.
Veliteľ bezpečnostných čistiek Gambár bol na pozíciu vymenovaný na nátlak USA po ich odmietnutí Mohana al-Frajdžího, nominanta irackého premiéra Núrího al-Málikího. Gambár bude mať dvoch zástupcov, každého na jednej strane rieky Tigris rozdeľujúcej Bagdad na severnú a južnú časť. Mesto má byť rozdelené na deväť zón, pričom v každej má byť 600 amerických vojakov ako podpora irackých síl, ktoré budú viesť bezpečnostné úsilie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:32