StoryEditor

Viac ako dva týždne po voľbách sú v Nemecku otvorené dvere pre veľkú koalíciu

06.10.2005, 09:33
Autor:
TASRTASR

Viac ako dva týždne po celonemeckých predčasných parlamentných voľbách sú v Nemecku otvorené dvere pre vznik veľkej červeno-čiernej spolkovej vlády.
Po dnešnom treťom kole predbežných rozhovorov predstavitelia oboch táborov a zároveň lídri najväčších parlamentných frakcií - Kresťanskodemokratickej a Kresťanskosociálnej únie Nemecka (CDU/CSU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) hovoria o dobrom obsahovom základe spoločnej koalície.
Sporná zostáva nezodpovedaná personálna otázka - kto povedie takéto vládne zoskupenie, ktoré nie je v povojnovej histórii Nemecka neznáme. To však môže byť zodpovedané po štvrtom kole spoločných sondovacích rokovaní, ktoré sa uskutoční už vo štvrtok.
Úradujúci spolkový kancelár Gerhard Schröder dnes opakovane potvrdil, že on osobne nebude stáť v ceste vytvoreniu stabilnej vlády. Vo štvrtok by sa mohli dostať na rokovací stôl aj ostatné personálne otázky ohľadom členov budúceho berlínskeho kabinetu. Po dnešnom kole rozhovorov jeho hlavní aktéri - kancelár Schröder, šéf SPD Franz Müntefering, predsedníčka CDU a spoločná kancelárska kandidátka únie Angela Merkelová, ako aj šéf bavorskej CSU Edmund Stoiber vyjadrili dokonca presvedčenie, že na budúci týždeň by sa mohli začať oficiálne koaličné rozhovory.
Müntefering zašiel dokonca o krok ďalej, keď povedal, že ďalšie sondovacie stretnutia nie sú už potrebné. Merkelová tvrdí, že "rozhovory boli obsahovo úspešné". Je presvedčená, že spoločná báza dôvery s SPD je možná, ale až keď sa vyjasnia práve personálne otázky. Podobný názor zastáva bavorský krajinský premiér Stoiber.
Navonok perfektnú súhru dnešného dňa potvrdil aj Schröder, podľa ktorého existuje "základ" pre budúcu červeno-čiernu koalíciu. Ako najdôležitejšie body spoločnej spolkovej vlády menoval pokračovanie v reformnom kurze, modernizácii sociálneho systému, bezpečnosti a reformy federácie.
"Rozhovory pokračujú pre našu krajinu správnym smerom," dodal Müntefering. Nová spolková vláda podľa predsedu SPD musí byť vládou sociálnej spravodlivosti.
Spor však naďalej pretrváva v najdôležitejšej otázke kancelára. Únia chce mať v nej jasno a potvrdiť Merkelovú za kancelárku ešte pred začiatkom koaličných rozhovorov a zase SPD až na ich začiatku, resp. v rámci nich.
Politickí pozorovatelia špekulujú o tom, že sociálni demokrati nakoniec kreslo kancelára uvoľnia pre šéfku únie, no výmenou za viac strategických ministerských postov v novom kabinete, ako SPD na základe volebných výsledkov prináleží. Údajne už tom rokoval Schröder s Münteferingom počas uplynulého víkendu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 08:55