StoryEditor

Hejmo: Stal som sa obeťou justície, ktorá si nevypočula moju verziu

06.06.2005, 16:00
Autor:
TASRTASR

Poľský kňaz Konrad Hejmo, ktorý patril vo Vatikáne k blízkym spolupracovníkom zosnulého pápeža Jána Pavla II. a ktorého po úmrtí Svätého Otca odhalili ako niekdajšieho agenta poľskej tajnej bezpečnosti, sa veriacim bratom a sestrám ospravedlnil.
Súčasne však poprel, že by bol vedome pracoval pre tajné štruktúry niekdajšieho komunistického režimu. Sám sa označil za obeť justície, ktorá nad ním vyriekla ortieľ bez toho, aby si vypočula jeho verziu. "Nech nás pánboh chráni pre takouto spravodlivosťou a takými katolíkmi," konštatoval v písomnom stanovisku.
Dominikán Konrad Hejmo oficiálne pracoval ako vedúci Pútnického domu v Ríme, penziónu pre poľských návštevníkov Vatikánu. Podľa správy poľského Inštitútu pamäti národa z 1. júna však spisy tajnej polície potvrdzujú, že pod prezývkou Hejnal pracoval tiež pre špióna s krycím menom Pietro, pridelenca poľského veľvyslanectva v Ríme.
"Hejnal" podľa rovnakého zdroja informoval o udalostiach vo Vatikáne, vrátane príprav na historickú prvú návštevu Jána Pavla II. v Poľsku v roku 1979.
Hejma, ktorého poznali státisíce poľských pútnikov zavítavších v uplynulom štvrťstoročí do Vatikánu, ale aj poslucháči, diváci a čitatelia médií, ktorí sa s ním stretávali ako so zasväteným znalcom Sv. stolice, najskôr suspendovali a po zverejnení spomínanej správy odvolali z postu vedúceho penziónu v Ríme.
Dominikánsky rád v Poľsku sa už 1. júna ospravedlnil za jeho konanie s tým, že Hejmo dostal pokyn, aby sa kajal. Kňaz priznal, že mohol nevedomky odovzdávať informácie nemeckému občanovi, údajne komunistickému agentovi spojenému s nemeckým biskupstvom, inak však poprel akékoľvek previnenie.
Sedemstostránkový spis poľskej tajnej polície však obsahuje aj informáciu, v zmysle ktorej Hejmo prevzal v rokoch 1980-88 platby vo výške asi 20.000 nemeckých mariek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 16:02