StoryEditor

Los Angeles bude mať po dlhom čase opäť hispánskeho starostu

18.05.2005, 14:26
Autor:
TASRTASR

Los Angeles bude mať po viac ako jednom storočí opäť hispánskeho starostu po tom, čo člen mestskej rady Antonio Villaraigosa v utorkových voľbách porazil úradujúceho starostu Jamesa Hahna. Villaraigosovo víťazstvo potvrdilo rastúci vplyv "Latinos" v druhom najväčšom meste USA.
Po nevýraznom funkčnom období poznamenanom obvineniami z korupcie, voliči Hahna odmietli a rozhodli v prospech Villaraigosu, syna mexických imigrantov, ktorý vypadol zo strednej školy a zmenil svoj život, aby sa stal predsedom kalifornského parlamentu a potom členom mestskej rady Los Angeles.
Z údajov zo 70 percent volebných obvodov vyplýva, že Villaraigosa získal 202.861, čo je 59 percent hlasov a Hahn 140.416 - 41 percent hlasov.
Villaraigosa (52) sa stane prvým hispánskym starostom Los Angeles od roku 1872, keď bolo mesto len zaprášeným mestečkom na západnej hranici s piatimi tisíckami obyvateľov. Hahn, potomok prominentnej politickej rodiny bude za 32 rokov prvým starostom Los Angeles, ktorého vyhodili z úradu.
Víťaz volieb sa prezentoval ako zjednocujúci kandidát, ktorý vytvorí most medzi rasovými a etnickými skupinami v meste so 48-percentným podielom hispánskej populácie, 31 percentami belochov, 11 percentami Ázijcov a desiatimi percentami černochov.
Villaraigosa, rovnako ako Hahn demokrat, získal podporu od celej škály osobností, napríklad neúspešného prezidentského kandidáta, senátora Johna Kerryho či od basketbalovej legendy Magica Johnsona.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 12:50