StoryEditor

Maďarské médiá venujú pozornosť slovensko-maďarskému incidentu v Komárne

06.07.2005, 15:24
Autor:
TASRTASR

Všetky významnejšie maďarské médiá si všimli utorňajší incident na zhromaždení Slovákov v deň sviatku sv. Cyrila a Metoda, na ktorom polícia zabránila stretu slovenských a maďarských demonštrujúcich.
Najčítanejší maďarský denník Népszabadság o podujatí, ktoré do Komárna zvolalo občianske združenie Slovenská pospolitosť a Slovenská pospolitosť - národná strana, na titulnej strane uvádza, že slovenskí nacionalisti zatrúbili do boja.
V Komárne polícia zabránila v utorok stretu 70 slovenských nacionalistov a 40 maďarských demonštrujúcich, medzi ktorými sa tak vyvinula iba ostrá slovná potýčka. Denník poznamenáva, že slovenskí demonštranti prišli do Komárna na autobusoch z Trnavy a Spišskej novej Vsi v čiernych uniformách pripomínajúcich niekdajšiu polovojenskú jednotku Tisovho fašistického štátu - Hlinkovu gardu.
Policajti predviedli štyroch maďarských občanov, z nich troch obvinili z propagácie fašizmu. Slovenských demonštrantov odprevadili do autobusu a maďarských protestujúcich zas sledovali až k hraničnému priechodu, píše Népszabadság.
Konzervatívny denník Magyar Nemzet v článku na titulnej strane nazvanom Protimaďarská demonštrácia konštatuje, že na demonštrácii, kde väčšina Slovákov bola oblečená do uniformy elitnej jednotky niekdajšieho slovenského fašistického štátu, polícia zasiahla iba vtedy, keď sa zjavila skupina asi 40 mladých Maďarov, ktorá pokrikovala Preč s Trianonom.
Slovenskí demonštrujúci hanobili Maďarov, a ušlo sa aj Židom a Rómom, dodáva Magyar Nemzet.
Internetový portál Nethírlap pripomína, že z miesta demonštrácie policajti odviedli v putách troch maďarských "protidemonštrantov". Občania Komárna sledovali udalosť s obavami, v ich meste totiž možno nazvať spolužitie Maďarov a Slovákov za dobré. Dúfajú, že podobné podujatie s provokatívnym cieľom sa nestane tradíciou, a nenakazí život tamojších ľudí, dodáva Nethírlap.
Ďalšie médiá prinášajú informácie pod titulkami: Fašistickou propagandou obviňujú troch Maďarov protestujúcich v Komárne, Komárno: Protimaďarská demonštrácia s maďarskou protidemonštráciou, alebo Stret nacionalistov v Komárne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 12:07