StoryEditor

Schüssel: Referendum o ústave v celej EÚ by mohlo vyriešiť krízu

01.06.2005, 09:24
Autor:
TASRTASR
Rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel sa dnes vyslovil pre usporiadanie celoeurópskeho referenda o ústave Európskej únie, ktoré by sa uskutočnilo v ten istý deň vo všetkých 25 členských krajinách únie.

Rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel sa dnes vyslovil pre usporiadanie celoeurópskeho referenda o ústave Európskej únie, ktoré by sa uskutočnilo v ten istý deň vo všetkých 25 členských krajinách únie. Podľa jeho vyjadrenia po zasadnutí rakúskej vlády by to mohlo pomôcť EÚ dostať sa z krízy po odmietnutí európskej ústavy vo Francúzsku.
Schüssel plánuje hovoriť o tejto myšlienke v stredu na stretnutí s luxemburským premiérom Jeanom-Claudom Junckerom, ktorého krajina momentálne únii predsedá. Kancelár referendum v celej únii v posledných rokoch navrhoval už trikrát, no nezískal dostatočnú podporu.
"Musíme si zachovať chladnú hlavu," povedal Schüssel. Ciele, ktoré má dosiahnuť euroústava, musia byť podľa neho zachované. "Každý chce sociálnejšiu, pokojnejšiu, aktívnejšiu a bezpečnejšiu Európu," dodal rakúsky kancelár s tým, že ústavná zmluva obsahuje niekoľko dôležitých myšlienok v tomto smere.
Po tom, ako zmluvu odmietli minulú nedeľu francúzski voliči, ukazujú prieskumy prevahu jej odporcov aj v Holandsku, kde sa plebiscit koná túto stredu. Referendá sa tento rok uskutočnia ešte v Luxembursku, Portugalsku a Dánsku, mnohé ďalšie krajiny ako Rakúsko ponechali ratifikáciu na parlamentoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 10:51