StoryEditor

V anglikánskej cirkvi v Anglicku budú môcť pôsobiť aj ženy-biskupky

12.07.2005, 13:46
Autor:
TASRTASR

Ženy v anglikánskej cirkvi na území Anglicka sa môžu už o niekoľko rokov stať aj biskupkami.
O možnosti vysvätenia žien za biskupky rozhodli v pondelok hlasovaním účastníci generálnej synody v Yorku, keď sa 500 delegátov vyslovilo za "odstránenie právnych prekážok" brániacich biskupskej vysviacke žien.
Keďže tento proces je dlhodobý, prvé biskupky anglikánskej cirkvi by sa mohli objaviť možno až o desať rokov. Predstavitelia konzervatívneho krídla cirkvi v Anglicku pohrozili, že prestúpia na katolícku vieru, pokiaľ budú anglikáni súhlasiť s biskupkami.
V anglikánskej cirkvi na území Anglicka sa môžu ženy stať kňažkami už od roku 1994. Z 38 anglikánskych cirkví na svete vytvorilo doteraz úrady pre ženy-biskupky 14 cirkví.
Sympatizanti tohto kroku hovoria, že je nelogické, aby sa ženy mohli stať kňažkami, biskupkami však už nie. Odporcovia biskupiek argumentujú tým, že biskupa musia akceptovať všetci veriaci - v oveľa väčšej miere ako kňaza. Okrem toho poukazujú na to, že aj Ježiš si za svojich učeníkov vybral len mužov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 05:54