StoryEditor

Organizácia Hamas odmietla rokovať s M. Abbásom o vstupe do vlády

06.07.2005, 13:46
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia palestínskej militantnej organizácie Hamas odmietli návrh palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, aby vstúpili do palestínskej vlády.
Vedenie Hamasu oznámilo, že dáva prednosť vytvoreniu komisie, ktorá bude dozerať na postup Palestínskej autonómie počas izraelskej evakuácie pásma Gazy. Podľa predstaviteľa Hamasu Mašíra al-Masrího by vytvorenie spoločnej vlády Hamasu a Fatahu v súčasnej etape "nebolo užitočné".
Hamas očakáva, že v pripravovaných palestínskych parlamentných voľbách by rozhodujúci vplyv na palestínsku politiku získali práve zástupcovia tohto hnutia, ktoré ašpiruje na porážku Fatahu a jeho vystriedanie na čele Palestínskej autonómie.
Palestínski predstavitelia predtým navrhli zástupcom militantných organizácií Hamas a Islamský džihád rokovania o ich vstupe do vlády.
Pozvanie palestínskych militantných skupín do palestínskej vlády je súčasťou plánu palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, zapojiť ich do oficiálnej politiky namiesto konfrontácie a odzbrojenia, ktoré od neho požadujú Izrael a USA. Abbás ozbrojenú konfrontáciu s Hamasom a Islamským džihádom odmieta z obáv pred občianskou vojnou.
Abbás sa s vedúcimi predstaviteľmi palestínskych militantných skupín mal stretnúť v Damasku a premiér Ahmad Kurája mal súčasne rokovať s miestnymi vodcami v pásme Gazy.
Podľa predsedu palestínskej vlády Kuráju nie je negatívny postoj Hamasu k návrhu Abbása posledným slovom v snahách o vytvorenie celopalestínskej reprezentácie, o ktorú sa vládna strana Fatah dlhodobo usiluje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 18:31