StoryEditor

Ruské Sojuzy nemôžu evakuovať posádku Discovery

28.07.2005, 14:47
Autor:
TASRTASR

Ruské vesmírne lode nemôžu evakuovať posádku amerického raketoplánu Discovery v prípade vážnych technických problémov.
Keďže pristátia kapsulí Sojuz bývajú tvrdé, každý kozmonaut musí byť pripútaný v sedadle, ktoré je mu šité na mieru. Takéto úpravy však nie sú pre siedmich astronautov na palube Discovery možné, povedal dnes hovorca ruskej kozmickej agentúry Roskosmos.
Ruské Sojuzy ponúkajú miesto pre maximálne tri osoby. Na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), ku ktorej sa dnes o 13.18 h SELČ Discovery pripojí, bude celkom deväť astronautov, vrátane dvojčlennej dlhodobej posádky.
Discovery sa má vrátiť na Zem 7. augusta. V septembri mal letieť k ISS raketoplán Atlantis. Štart ďalšieho Sojuzu sa uskutoční 1. októbra.
Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v noci nadnes oznámil, že opäť pozastavuje ďalšie lety raketoplánov. Úrad sa tak rozhodol po tom, čo sa z vonkajšej palivovej nádrže Discovery dve minúty po štarte odlomil kus izolačnej peny dlhý 84 centimetrov a široký 36 centimetrov. Potvrdila to analýza fotografií urobených kamerami.
"Kým tento problém nevyriešime, ďalší štart nebude," povedal riaditeľ programu raketoplánov Bill Parsons na tlačovej konferencii v Houstone. Parsonsov zástupca Wayne Hale ubezpečil, že posádka Discovery nie je v ohrození. O probléme vie a informáciu prijala pokojne.
Astronauti v stredu kontrolovali vonkajší plášť raketoplánu laserovým zariadením umiestneným na teleskopickom ramene a fotografovali ho. To isté budú robiť aj dnes.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 13:56