StoryEditor

Únoscovia francúzskeho rukojemníka žiadajú odchod Francúzov z Iraku

29.12.2005, 10:05
Autor:
TASRTASR

Militanti zverejnili dnes videonahrávku s francúzskym rukojemníkom, ktorého uniesli v Iraku pred troma týždňami, a odsúdili "ilegálnu prítomnosť Francúzov" v krajine. Informoval o tom dnes arabský televízny kanál al-Arabíja.
Na videonahrávke, ktorej úryvky odvysielala televízia, vidno francúzskeho inžiniera Bernarda Plancha, ako sedí na stoličke a po jeho bokoch stoja dvaja ozbrojení muži.
"Ľutujem všetko, čo sa stalo... Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa mi snažia pomôcť," povedal zarastený Planche. Identifikoval sa ako "Bernard" a povedal, že pracuje na vodných projektoch v Bagdade. V rohu záznamu bolo meno dosiaľ neznámej militantnej skupiny, ktorá si hovorí Monitorovanie pre Irak.
Militanti na videu odsúdili francúzsku prítomnosť v krajine a označili ju za ilegálnu. Vzniesli požiadavku, aby francúzske jednotky opustili krajinu. Francúzsko pritom do Iraku vojakov neposlalo.
Bernard Planche, technický inžinier pracujúci pre mimovládnu organizáciu AACCESS, bol unesený v Bagdade 5. decembra na ceste do práce. Pracoval vo vodnej elektrárni v centre irackej metropoly.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:52