StoryEditor

Džamaíl patril k prenasledovanej politickej dynastii

22.11.2006, 07:28
Autor:
SITASITA

Utorňajšia vražda libanonského ministra priemyslu Pierra Džamaíla je druhou za štvrťstoročie v prenasledovanej politickej dynastii, ktorú založil jeho starý otec s rovnakým menom. Zavraždený kresťanský politik, ktorého zvolili do parlamentu v roku 2000, bol synovcom Bašíra Džamaíla, ktorého zabili deväť dní pred zložením prezidentskej prísahy v roku 1982, keď v krajine vrcholila občianska vojna. Bašírovho brata a Pierrovho otca Amina potom zvolili na post hlavy štátu, kde pôsobil do roku 1988, až do odchodu do dobrovoľného exilu.
Bašírova štvorročná dcéra Maja zahynula v roku 1981 v aute pri bombovom útoku, ktorého terčom mal byť jej otec. Starší Pierre, známy ako šejk Pierre, sa narodil v roku 1905 v dedine Bikfajá, kde mala táto rodina maronitov prominentné postavenie už od 16. storočia. Jeho otec a strýko ušli do Egypta, keď ich v roku 1914 odsúdili na smrť za odmietanie osmanskej vlády. Vrátili sa po skončení prvej svetovej vojny. Farmaceut a vynikajúci atlét Pierre viedol národný tím počas olympijských hier v roku 1936 v Berlíne. V tom istom roku založil extrémne pravicovú Falangistickú stranu, ktorá bola hlavnou opozičnou kresťanskou silou namierenou proti pokusom ovplyvňovaných arabskými nacionalistami o zvrhnutie západom podporovaného prezidenta Camille Chamúna. Starší Pierre dvakrát neuspel v boji o prezidentský post.
Jeho syna Bašíra však v roku 1982 zvolili za prezidenta Libanonu. Zahynul pri výbuchu v straníckej centrále v bejrútskej kresťanskej štvrti Ašrafi krátko pred zložením prísahy. V čase smrti mal len 35 rokov. V roku 1974 založil za podpory Izraela ultrapravicové kresťanské milície, ktoré bojovali proti nacionalistickým libanonským a palestínskym militantom. Po vstupe sýrskych vojsk do Libanonu o dva roky neskôr Bašír viedol početné vojenské útoky proti nim.
Jeho brat Amin, otec v utorok zavraždeného ministra priemyslu, bol skôr umierneným politikom, ktorý zavraždeného brata nahradil vo funkcii prezidenta. Iba 15 minút pred vypršaním jeho funkčného obdobia v roku 1988 Amin vymenoval kresťanského veliteľa, generála Michela Aouna za premiéra, po čom sa krajina ocitla v kríze, keďže na poste predsedu vlády bol vždy sunnitský moslim z dôvodu vyváženosti náboženských skupín.
Pierre Džamaíl mladší, ktorý bol právnik, mal takisto reputáciu umierneného politika. Bol hlasným kritikom sýrskej vojenskej prítomnosti a jej politickej dominancie v Libanone, ako aj aktívnym členom protisýrskej parlamentnej väčšiny. V utorok zavraždený člen dynastie Džamaílovcov sa narodil 23. septembra 1972, do parlamentu ho zvolili v roku 2000 a ministrom priemyslu sa stal v júli 2005. Bol ženatý a mal dvoch synov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 11:27