StoryEditor

KĽDR zostáva vo vojnovom stave pre možné americké útoky

16.02.2007, 09:38
Autor:
SITASITA

Severná Kórea v piatok oznámila, že zachová svoj stav vojnovej mobilizácie pre obavu z útoku USA, a to aj napriek dosiahnutiu dohody, ktorej cieľom je zastavenie nukleárnych programov v krajine. Povedal to vyšší štátny predstaviteľ, ktorý zároveň pochválil jadrové zbrane krajiny len pár dní po tom, ako severokórejský režim súhlasil, že sa ich v princípe vzdá. Podľa štátnych médií sa v spoločnom liste prezidentovi Kim Čong-ilovi k 65. narodeninám píše, že komunistická strana, vláda, armáda a ľud sľubujú, že budú nasledovať jeho vedenie k vybudovaniu "silného socialistického štátu."
"Vojaci ľudovej armády a ľud plne udržia vojnovú pohotovosť pre prípad agresívnych manévrov imperialistických USA," píše sa podľa severokórejskej tlačovej agentúry v liste. "Ak si nepriatelia trúfnu podnietiť vojnu, zmobilizujeme všetok svoj bojový potenciál, ktorý sme vybudovali vo víre revolúcie, nepriateľa nemilosrdne rozdrvíme a splníme historickú úlohu národného zjednotenia," hovorí sa v liste. List adresovaný prezidentovi schválili na štvrtkovom stretnutí reprezentantov komunistickej strany, vlády a armády v predvečer osláv Kimových narodenín.
Rétorika použitá v liste nie je v komunistickej krajine ničím výnimočným. V utorok sa v Pekingu predstavitelia šesťstranných rokovaní dohodli na zastavení severokórejského jadrového programu výmenou za finančnú pomoc a diplomatické benefity.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:37