StoryEditor

Maria Scaramellu po prvý raz vypočúvali

28.12.2006, 09:51
Autor:
SITASITA

Talianski žalobcovia v stredu po prvý raz vypočúvali bezpečnostného experta a konzultanta Maria Scaramellu, ktorý je jednou z kľúčových postáv aféry okolo smrti bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka. Informovali o tom talianske médiá. Polícia Scaramellu zadržala v nedeľu, odvtedy sa nachádza v samoväzbe, uviedla agentúra ANSA. Podľa Sergia Rastrelliho, právnika Maria Scaramellu, bolo šesťhodinové vypočúvanie "mimoriadne zdĺhavé a vážne". Právnik sa napriek tomu domnieva, že jeho klienta čoskoro prepustia. Žalobca Pietro Saviotti podľa agentúry ANSA vyhlásil: "Po tomto vypočúvaní si myslím, že máme ten správny základ, na ktorom sa dá pracovať."
Rímski žalobcovia podozrievajú Scaramellu z toho, že si "vymyslel" hrozby zabitím namierené voči nemu a Paolovi Guzzantimu, členovi strany bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho a šéfovi parlamentnej komisie, ktorá vyšetrovala prepojenia medzi ruskou tajnou službou KGB a talianskymi politikmi počas studenej vojny. Scaramella bol konzultantom tejto komisie, ktorú vytvorili v roku 2002. Žalobcovia sa domnievajú, že Scaramella si komplot vymyslel s cieľom získať kredit pred predstaviteľom tajnej služby a komisie. Podľa talianskeho ministerstva zahraničia sa Scaramella opakovane snažil získať post plnoprávneho člena talianskych tajných služieb, jeho úsilie však bolo neúspešné.
Scaramellu zatkla polícia na letisku v Neapole bezprostredne po jeho prílete z Londýna, kde mu zistili nízku hladinu kontaminácie polóniom-210. Alexander Litvinenko zomrel na otravu touto rádioaktívnou látkou 23. novembra. Scaramella sa s Litvinenkom stretol v Londýne krátko predtým, ako bývalý ruský agent ochorel. Podľa pôvodných správ talianskej agentúry ANSA zadržanie Scaramellu súviselo s podozreniami z účasti na nelegálnych obchodoch so zbraňami. Právnik Maria Scaramellu však toto tvrdenie ešte v utorok poprel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 15:40