StoryEditor

Najmenej 80 mŕtvych, 200 zranených po útokoch v Bagdade

12.02.2007, 14:10
Autor:
SITASITA

Najmenej osemdesiat ľudí zahynulo a ďalších takmer dvesto bolo zranených pri najmenej dvoch krátko po sebe nasledujúcich výbuchoch, ktoré v pondelok otriasli centrom irackého Bagdadu. Informujú o tom svetové agentúry s odvolaním sa na iracké policajné zdroje.
Najväčší útok sa odohral na trhovisku v mestskej časti Šorjá, na ktorom zvyknú nakupovať prevažne šiiti, v tesnej blízkosti budovy irackej centrálnej banky. V podzemnej garáži, kde boli zaparkované stovky vozidiel, vybuchlo auto naložené výbušninami. Podľa niektorých informácií vybuchli dve autá, podľa iných zdrojov nasledovala po útoku séria explózií desiatok zaparkovaných automobilov. Pri tomto útoku zahynulo podľa posledných správ najmenej 71 ľudí, ďalších 148 bolo zranených. Počet obetí sa ešte môže výrazne zvyšovať, keďže mnohí zo zranených, ktorí boli prevezení do neďalekej nemocnice al-Kindí, sú zranení vážne. Pod ruinami zrútenej budovy, ako aj v podzemnej garáži, sa navyše môžu nachádzať ďalšie obete.
Niekoľko minút pred útokom na trhovisku vybuchla bomba pri reštaurácii v oblasti Báb al-Šarkí - pri tomto útoku zahynulo najmenej deväť ľudí a ďalších najmenej 30 bolo zranených, informujú policajné zdroje.
Po výbuchu na trhovisku sa zrútila jedna budova a viacero obchodov zachvátil požiar. Na televíznych záberoch vidno z miesta útoku stúpať mohutný kúdol čierneho dymu. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil. Všeobecne sa však predpokladá, že za nimi stoja sunnitskí povstalci a že ide o pokračovanie vlny násilností medzi stúpencami šiitskej a sunnitskej vetvy islamu.
Útoky môžu podľa znalcov miestnych pomerov súvisieť s prvým výročím útoku na šiitský chrám v meste Samarrá, po ktorom sa rozpútali násilnosti medzi šiitmi a sunnitmi v dovtedy nebývalých rozmeroch. Výročie tohto útoku podľa moslimského lunárneho kalendára pripadá práve na dnešný deň. Výbuch v podzemnej garáži sa podľa agentúry AFP odohral presne na záver pätnástich minút pracovného pokoja, ktoré vyhlásila vláda pri príležitosti výročia útoku v Samarrá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:51