StoryEditor

Takmer 70 percent Turkov nechce v spore s Cyprom ustúpiť EÚ

07.11.2006, 13:34
Autor:
SITASITA

Viac ako dve tretiny Turkov sú za zastavenie prístupových rokovaní s Európskou úniou, ak bude únia trvať na tom, aby Turecko ustúpilo v spore o námornej doprave s Cyprom. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky nezávislej Organizácie pre medzinárodný strategický výskum, ktoré zverejnila v utorok. Len jeden z piatich opýtaných si myslí, že Ankara by mala pokračovať v prístupových rozhovoroch napriek tlaku EÚ ohľadne vzťahov s rozdeleným Cyprom, zatiaľ čo 70 percent je v takom prípade za prerušenie rokovaní s úniou. 10 percent nevedelo k otázke zaujať postoj.
Prieskum sa uskutočnil v dňoch 30. októbra až 4. novembra s 1100 respondentmi. Výsledky prieskumu zverejnili deň pred predstavením kritickej správy Európskej komisie o pokroku Turecka v prípravách na členstvo v EÚ, ktoré sa začali v októbri 2005. Očakáva sa, že v správe sa zdôrazní skutočnosť, že Turecko stále neotvorilo svoje prístavy a letiská pre dopravu z Cypru, ktorý je členom EÚ. Ankara, ktorá podpísala dohodu o colnej únii, odmieta otvoriť svoje prístavy a letiská pre Cyprus, pokiaľ medzinárodné spoločenstvo nezruší ekonomické embargo, ktoré uvalilo na tureckú časť Cypru. 63 percent opýtaných si nemyslí, že Turecko a Ankara dosiahnu v spomínanom spore kompromis a 74 percent je presvedčených, že ani prípadné otvorenie tureckých prístavov a letísk pre Cyprus by nezlepšilo napäté vzťahy medzi Ankarou a Bruselom. Len 14 percent respondentov verí, že ústupkom Turecka by sa vzťahy upravili.
Prieskum potvrdil klesajúcu podporu vstupu Turecka do európskeho bloku. Len 50 percent opýtaných sa vyslovilo za členstvo, na rozdiel od 75 percent v roku 2005. Až 81 percent opýtaných si myslí, že únia sa k Turecku nespráva "čestne a spravodlivo", 2 percentá si myslia opak. Podľa analytikov nedôveru občanov vyvoláva váhanie a nevôľa EÚ a jej členov prijať medzi seba moslimskú krajinu, čo sa výraznejšie ukázalo po začatí prístupových rokovaní v októbri 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 10:27