StoryEditor

Kašmír: Separatisti odmietajú mierové rokovania navrhované Indiou

25.05.2006, 16:34
Autor:
SITASITA

Indický premiér Manmohan Singh vo štvrtok uviedol, že jeho krajina chce žiť v harmónii so susedným Pakistanom a je "odhodlaná" vyriešiť záležitosť Kašmíru trvalou mierovou zmluvou. Singh to vyhlásil počas druhého dňa návštevy v indickej časti Kašmíru zameranej na oživenie mierového procesu v himalájskom regióne poznačenom dlhoročným povstaleckým hnutím proti indickému vedeniu.
Singh navrhol viaceré opatrenia na posilnenie kontaktov a interakcie medzi Kašmírčanmi rozdelenými indicko-pakistanskou hranicou, vrátane zjednodušenia cestovných procedúr a nových cestovných trás. Pokrok v týchto oblastiach je podľa Singha otázkou ďalších rokovaní. "Mojou víziou je, že mierový proces musí nakoniec kulminovať v oboch našich krajinách prijatím dohody o mieri, bezpečnosti a priateľstve," uviedol.
Kašmírske separatistické skupiny, ktoré sa snažia o splynutie s Pakistanom alebo vytvorenie samostatného štátu, rozhovory bojkotujú a vyhlásili, že nebudú sedieť za rokovacím stolom s proindickými skupinami. Predseda hlavnej opozičnej Národnej konferencie Umar Abdulláh vo štvrtok uviedol, že chce navrhnúť väčšiu autonómiu Kašmíru v rámci indického zväzku, čo je niečo ako stredná cesta medzi požiadavkou separatistov na odlúčenie a proindických skupín podporujúcich rovnaký prístup ku Kašmíru ako k ostatným indickým štátom.
Singh vyjadril presvedčenie, že sa podarí dostať proindických Kašmírčanov a umiernených separatistických vodcov za rokovací stôl, aby diskutovali o možnostiach dosiahnutia mieru v indickej časti Kašmíru. Túto možnosť hlavné umiernené separatistické skupiny odmietli a rokovania označili za "zbytočné". Militantné islamské skupiny pohrozili sabotovaním dvojdňových rokovaní, ktoré sa začali v stredu, a vyhlásili všeobecný štrajk. Počas obidvoch dní sú obchody, podniky a školy zatvorené.
Najväčšia kašmírska povstalecká skupina Hizb-ul-mudžahedín uviedla, že mier je nemožný bez účasti povstalcov na rokovaniach. "Sen o mieri sa nikdy nestane skutočnosťou, kým sa mudžahedíni (bojovníci za slobodu) nezapoja do mierových rozhovorov. India to musí pochopiť," povedal hovorca skupiny Džunaíd-ul-Islam vo vyhlásení pre miestnu tlačovú agentúru Current News Service.
Desiatky separatistických skupín bojujú za nezávislosť indickej časti Kašmíru alebo za jeho splynutie s prevažne moslimským Pakistanom, ktorý si rovnako ako India na územie nárokuje. Napriek odmietnutiu účasti na rokovaniach s proindickými skupinami umiernená frakcia Konferencia Hurriját uviedla, že by sa chcela samostatne stretnúť so Singhom, čo však premiérovi poradcovia vylúčili. Singh v stredu kritizoval militantov, pričom povedal, že "ich neľudské konanie si vyžiadalo mnoho životov a nechcú, aby sa sen o mierovom Kašmíre stal naozaj skutočnosťou." Napriek sprísneným bezpečnostným opatreniam ozbrojenci uskutočnili v stredu najmenej štyri granátové útoky, pri ktorých bolo zranených dvadsať ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 11:57