StoryEditor

Gyurcsány vyzval Orbána na súboj s číslami o stave hospodárstva krajiny

04.07.2005, 16:59
Autor:
TASRTASR

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány dnes v parlamente vyzval expremiéra Viktora Orbána na súboj s číslami o stave maďarského hospodárstva, ktoré by sa malo uskutočniť do dvoch týždňov pred kamerami verejnoprávnej televízie.
Gyurcsány pripomenul úspechy vládnutia ľavicovo-liberálnej vlády v období doterajších troch rokov, a porovnal ich s výsledkami vládnutia Orbánovho FIDESZu v oblastiach miezd, dôchodkov, daní, národnej meny, investícií, pracovných príležitostí, výstavby ciest, bytov, podpory rodiny, hospodárskeho rastu, deficitu štátneho rozpočtu a štátneho dlhu. Podľa jeho hodnotenia vedie jeho vláda proti vláde mladých demokratov v pomere 10:2.
V oblasti investícií predseda maďarskej vlády zdôraznil, že v prvom štvrťroku tohto roka prišlo do Maďarska 1,1 miliardy eur (v prepočte vyše 42 miliárd Sk) priamych investícií, čo je viac, ako prišlo do podstatne väčšieho Poľska a významne viac, ako v prípade Slovenska, ktoré je vyhlásené za jeden z najlepších štátov regiónu v otázke prílivu zahraničných investícií.
"Vládu bohatých vystriedala vláda tých, ktorí chcú spravodlivejšiu krajinu, sme hrdí na to, čo krajina dosiahla," zdôraznil Gyurcsány, podľa ktorého stav hospodárstva je výborný, a opozícia zbytočne bije na poplach.
Predseda frakcie opozičného Zväzu mladých demokratov (FIDESZ) János Áder v reakcii na premiérov prejav pripomenul, že v priebehu troch mesiacov znížili viaceré ratingové agentúry zaradenie Maďarska z pohľadu stability finančnej situácie.
Podľa predsedu frakcie Maďarského demokratického fóra (MDF) Károlya Herényiho kým koalícia sa chváli hospodárskymi výsledkami, a opozícia bije na poplach, zatiaľ maďarskí podnikatelia sťahujú svoje podniky na Slovensko, lebo sú tam priaznivejšie podmienky, a stredná vrstva chodí nakupovať do Rakúska, lebo ošatenie je tam lacnejšie, ako v Maďarsku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:14