StoryEditor

Témou Bushovej cesty po Európe má byť americko-európska jednota

20.06.2006, 11:42
Autor:
SITASITA

Americký prezident George W. Bush chce počas svojej návštevy Viedne a Budapešti tento týždeň vyzdvihnúť spoločný americko-európsky front v iránskej jadrovej kríze. Bush chce takto poukázať na dôležitosť, ktorú kladie na spojenectvo s novými a starými členmi Európskej únie.
Americký prezident by mal odcestovať z Bieleho domu v utorok. V stredu sa má zúčastniť na summite Európskej únie a Spojených štátov vo Viedni a o deň neskôr na oslavách v Budapešti, kde si pripomenie 50. výročie maďarského protisovietskeho povstania.
Po rozchode názorov v súvislosti s vojnou v Iraku "je táto cesta príležitosťou potvrdiť blízky vzťah medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou," povedal Bushov poradca pre národnú bezpečnosť Stephen Hadley. Podľa politických analytikov Bushova návšteva zdôrazní súhlasný postoj oboch strán v otázke Iránu, ale zároveň poukáže na pretrvávajúci nesúhlas v kľúčových otázkach ako napríklad vojna proti terorizmu. Hadley pripustil, že hlavní predstavitelia neočakávajú od stretnutia žiaden väčší posun pri riešení krízy. Hadley ďalej upozornil, že na stretnutí nebudú hlavy európskych štátov a vlád a že konsenzus už existuje na oboch stranách Atlantiku.
Predstavitelia EÚ povedali, že na stretnutí s Bushom otvoria otázku kontroverznej americkej vojenskej väznice Guantánamo na Kube. Očakáva sa, že Bush upozorní na potrebu väčšieho zapojenia EÚ do úsilia rekonštrukcie Iraku.
Podľa Charlesa Kupchana z Rady pre zahraničné vzťahy "hlavným cieľom bude demonštrovať solidaritu a ukázať, že transatlantické vzťahy sa pozviechali zo svojho dna". "Zjavnou túžbou oboch strán je upraviť vzťahy medzi elitami, hoci medzi ľuďmi ešte stále existuje pomerne silný európsky antibushovský sentiment," skonštatoval Kupchan.
Bush sa v stredu vo Viedni stretne s rakúskym kancelárom Wolfgangom Schüsselom, predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom a šéfom zahraničnej politiky EÚ Javierom Solanom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 20:20