StoryEditor

Na hranicu USA s Mexikom dorazili prví vojaci Národnej gardy

06.06.2006, 09:42
Autor:
SITASITA

Spojené štáty v pondelok rozmiestnili prvú vlnu 6 000 vojakov Národnej gardy pozdĺž hraníc s Mexikom. Národné gardy amerického štátu Utah v rámci operácie Štartovanie (Jumpstart) vyslali do arizonského mesta San Luis blízko kalifornských hraníc 55 vojakov, uviedol starosta mesta Hank McIntyre.
"Našim cieľom je poskytnúť podporu hraničným hliadkam," uviedol McIntyre v telefonickom rozhovore pre tlačovú agentúru AFP. Ako ďalej informoval jeho pomocná jednotka bude v San Luis pomáhať pri rozširovaní múru a výstavbe novej cesty v budúcnosti využívanej hraničnou hliadkou. "Našou hlavnou úlohou sú stavebné práce. Pracujeme na troch rôznych stavebných projektoch. Pricestovali sme v sobotu a ostaneme tu dva týždne," dodal McIntyre.
Prisťahovalectvo sa stalo sporným bodom v mexicko-amerických vzťahoch obzvlášť potom, ako americký prezident navrhol prehodnotiť imigračné opatrenia Spojených štátov. Podľa Bushovho návrhu by to znamenalo rozmiestnenie 6 000 vojakov Národnej gardy pozdĺž amerických hraníc s Mexikom. Bush nedávno kritizoval Mexiko za nedostatočné úsilie pri ochrane spoločných hraníc. Podľa Busha Mexiko nevie dostatočne zabrániť mexickým občanom bez amerických víz, aby prekročili 3000-kilometrovú spoločnú hranicu so Spojenými štátmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:43