StoryEditor

Tajné väzenia CIA sa v krajine nikdy nenachádzali

29.11.2006, 13:40
Autor:
SITASITA

Bývalý šéf poľskej tajnej služby poprel, že sa v jeho krajine niekedy nachádzali tajné väzenia CIA. Zbigniew Siemiatkowski tak reagoval na návrh správy Európskeho parlamentu (EP), podľa ktorého až jedenásť vlád krajín Európskej únie vedelo, že na území Európy sa nachádzajú tajné väznice CIA, pričom Poľsko konkrétne menoval ako štát, kde sa zadržiavacie zariadenie CIA nachádzalo. "Takéto väznice v Poľsku nikdy neboli," povedal Siemiatkowski, ktorý viedol tajnú službu v rokoch 2002-2004. Návrh správy vypracoval zvláštny výbor EP poverený vyšetrovaním aktivít CIA v Európe.
Siemiatkowski pripustil úzku spoluprácu medzi poľskou tajnou službou a CIA, no trval na tom, že sa netýkala prevozu alebo zadržiavania podozrivých. "V roku 2003 bola táto spolupráca veľmi intenzívna. Týkala sa napríklad preletov, no nikdy nie väzňov," zdôraznil. Podozrenie, že v Poľsku sa nachádzali väznice CIA už v novembri 2005 poprel vtedajší prezident Aleksander Kwasniewski.
Výbor na vyšetrenie aktivít CIA v EÚ v správe uvádza, že informácie čerpal z tajných dokumentov a informácií z viacerých zdrojov v USA a EÚ. Medzi 11 krajín, ktoré vedeli o tajných aktivitách CIA na európskom území, patrí Británia, Poľsko, Taliansko, Nemecko, Švédsko, Rakúsko, Írsko, Španielsko, Portugalsko, Grécko a Cyprus. Správa konštatuje, že cez európsky vzdušný priestor preletelo alebo v EÚ pristálo najmenej 1245 letov. Získané informácie opäť naznačujú, že dočasné, tajné zadržiavacie zariadenie CIA sa mohlo nachádzať v Poľsku. Správa kritizuje skoro všetky vlády krajín EÚ, že s vyšetrovacím výborom nedostatočne spolupracovali.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 20:36