StoryEditor

Štrajk ochromil Bádensko-Würtembersko

06.02.2006, 12:29

Štátni zamestnanci v juhonemeckej spolkovej krajine Bádensko-Würtembersko začali v pondelok časovo neobmedzený štrajk. Nefungujú nemocnice, škôlky ani verejné úrady, v mestách Mannheim, Ulm, Stuttgart, Karlsruhe a Freiburg neodvážajú odpadky. Podľa Franka Bsirskeho, šéfa vplyvnej odborovej centrály Ver.di, ide o prvý podobný štrajk za posledných 14 rokov. Bsirske očakáva, že sa štrajk rozšíri aj do ďalších spolkových krajín.
Odborári odmietajú rozhodnutie miestnej vlády z októbra 2005 predĺžiť pracovný týždeň z 38,5 hodiny na 40 hodín bez zvýšenia platu. Podľa odborárov to znamená zníženie zárobku o 5 percent. "Nemecko má 5 miliónov nezamestnaných a zamestnávatelia chcú predĺžiť pracovný týždeň pre nových zamestnancov," povedal Bsirske s tým, že do budúcnosti to bude znamenať nárast nezamestnaných. Verejný sektor v Nemecku zamestnáva 4 milióny 700 tisíc ľudí, z toho milión 700 tisíc má zabezpečenú definitívu.
Bádensko-würtenberský minister financií Gerhard Stratthaus sa vyslovil za diferencované a flexibilné riešenie problému. Rozhodnutie o predĺžení pracovného času by podľa neho malo závisieť aj od veku zamestnanca a druhu práce, ktorú vykonáva, uviedol minister za CDU. "Musíme sa vzdať posudzovania všetkých záležitostí rovnakým metrom," povedal Stratthaus. "Nebudeme žiadať, aby ten, čo vykonáva ťažkú a zodpovednú prácu, pracoval ešte viac, no nechápeme, prečo by mladý človek nemohol denne pracovať 1 až 1a pol hodiny navyše. Podľa ministra o vyšších mzdách nemožno diskutovať. "Platiť môžeme len toľko, koľko vyrobíme. Inak by sme museli zrušiť ďalšie pracovné miesta."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 17:41