StoryEditor

Bono lídrom EÚ: Nepozerajte sa na čísla, ale na budúcnosť

09.06.2005, 14:27
Autor:
TASRTASR

Líder svetoznámej írskej rockovej skupiny U2 Bono vyzval dnes európskych lídrov, aby schválili ambiciózne plány Európskej únie na zvýšenie rozvojovej pomoci. Po stretnutí s predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom v Bruseli vyhlásil, že je úlohou tejto generácie povedať zásadné nie chudobe.
Môj odkaz pred stretnutím lídrov znie: nepokazte to, dajte dole národné zástavy, zdvihnite oči od čísel a pozerajte sa na budúcnosť, povedal Bono, ktorý so svojou skupinou v piatok otvorí v Bruseli európsku časť svetového turné Vertigo Tour 2005.
Podľa Bona je úlohou tejto generácie povedať nie hlúpej a zbytočnej chudobe, proti ktorej sa dá bojovať.
Za čo si nás budú o 50 rokov pamätať, za internet, boj proti terorizmu? Nemohla by toto byť generácia, ktorá povie nie hlúpej chudobe, extrémnej chudobe, zomieraniu detí preto, že majú prázdne žalúdky v 21. storočí, pýtal sa líder U2.
Bono je jednou z najznámejnších svetových celebrít, ktoré sa už roky angažujú v boji proti chudobe, za pomoc najchudobnejším štátom, za odpustenie ich dlhov. Mojou hlavnou motiváciou je, že sa to dá zmeniť, že sú to dosiahnuteľné ciele. Veď ľudia zomierajú z tých najhlúpejších dôvodov, vyhlásil.
So spevákom súhlasil predseda komisie Barroso. Problémy Európy nie sú nič v porovnaním s problémami ľudí, ktorí denne zomierajú, pretože nemajú to nevyhnutné pre život, povedal Barroso.
Vyzval lídrov únie, aby na budúci týždeň na najvyššej úrovni podporili plán zdvojnásobiť rozvojovú pomoc EÚ do roku 2016. Príslušní ministri už súhlasili s návrhom EK, aby 15 starších členských štátov EÚ zvýšilo rozvojovú pomoc na 0,51 percenta HDP do roku 2010 a na 0,7 percenta do roku 2015.
Pre nové členské štáty, vrátane Slovenska, bude platiť nezáväzný cieľ 0,17 percenta do roku 2010 a 0,33 percenta do roku 2015. Tento rok vynaloží EÚ na rozvojovú pomoc 46 miliárd eur, uvedený plán by ju mal postupne zvyšovať až o 20 miliárd ročne.
Bono a Barroso dnes pripomenuli, že denne v Afrike od hladu zomiera 25.000 ľudí, 6000 ľudí na AIDS, 6500 ľudí na maláriu. Je to vojna, ktorú môžeme vyhrať, verí spevák U2.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 04:55