StoryEditor

Riceová vycestuje začiatkom roka na izraelsko-palestínsku misiu

08.12.2006, 06:48
Autor:
SITASITA

Americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová sa začiatkom budúceho roka vydá na svoju ôsmu cestu na Blízky východ s cieľom oživiť mierový izraelsko-palestínsky proces. Oznámil to vo štvrtok jej hovorca Sean McCormack. Riceová, ktorá sa minulý týždeň stretla s izraelskými a palestínskymi lídrami, sa podľa McCormacka naďalej aktívne usiluje o zblíženie oboch znepriatelených strán.
Správa o Riceovej ceste prišla deň po zverejnení správy hodnotiacej politiku Spojených štátov v Iraku, ktorá odporučila Washingtonu začať širokú diplomatickú ofenzívu s cieľom ukončiť izraelsko-palestínsky konflikt, čo by okrem iného prispelo stabilizácii Iraku. V správe predloženej americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi komisia pod vedením bývalého šéfa diplomacie Jamesa Bakera tvrdí, že vyriešenie arabsko-izraelského konfliktu je kľúčovým aspektom z hľadiska záujmov Washingtonu v regióne.
"Musí ísť o priame rokovania medzi Izraelom, Libanonom, Palestínčanmi - tými, ktorí uznávajú právo Izraela na existenciu - a Sýriou," hovorí sa v správe. Izraelský premiér Ehud Olmert však vo štvrtok povedal, že opätovné začatie mierových rokovaní medzi Izraelom a Sýriou podľa odporúčania nezávislej americkej komisie je v blízkej budúcnosti nepravdepodobné.
Ešte pred Riceovou navštívi Blízky východ britský premiér Tony Blair, ktorý svoj plán oznámil po stretnutí s prezidentom Bushom. Blair a Bush sa dnes dohodli, že britský premiér sa ešte tento mesiac stretne s izraelskými a palestínskymi predstaviteľmi, aby ukázal vôľu Spojených štátov a Británie ukončiť izraelsko-palestínsky konflikt.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 20:32