StoryEditor

Amnesty International: Útokmi na civilistov Hizballáh spáchal vojnové zločiny

14.09.2006, 11:39
Autor:
SITASITA

Milície libanonskej organizácie Hizballáh porušili medzinárodné humanitárne právo tým, že v nedávnom konflikte vystrelili na Izrael tisíce rakiet a zabili desiatky civilistov. Hovorí to správa organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) zverejnená vo štvrtok. AI vyzýva Organizáciu Spojených národov, aby prešetrila vojnové zločiny, ktorých sa pravdepodobne dopustili aj Izrael aj Hizballáh, ale jej najnovšia správa sa zameriava na činy libanonských milícií počas 34 dni trvajúceho konfliktu.
Organizácia Hizballáh v júli a auguste na severný Izrael vypálila takmer 4 tisíc rakiet a zabila najmenej 39 civilistov. Odpaľovaním rakiet na mestské oblasti sa porušilo medzinárodné právo, ktoré vyzýva na rozlišovanie medzi civilnými a vojenskými terčmi, hovorí AI. "Útočenie na civilistov je vojnovým zločinom," povedal Larry Cox, výkonný riaditeľ AI v Spojených štátoch. Hizballáh odpaľoval rakety naplnené tisíckami kovových guľôčok, aby boli civilisti čo najviac poškodení, hovorí AI.
Štvrtková správa AI je najväčším odsúdením Hizballáhu od začiatku konfliktu, ktorý sa začal v júli, a prichádza potom, čo AI odsúdila Izrael za porušenie medzinárodného práva pre útoky na civilné ciele v Libanone. Konflikt medzi Izraelom a milíciami Hizballáhu vypukol potom, čo militanti 12. júla pri cezhraničnom útoku uniesli dvoch izraelských vojakov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 06:16