StoryEditor

Samovražedný bombový útok na severe Iraku zabil dve desiatky osôb

02.05.2005, 08:57
Autor:
TASRTASR

Najmenej 20 mŕtvych a viac ako 30 zranených si dnes vyžiadal samovražedný útok autom naplnenom výbušninami, ku ktorému došlo dnes na severe Iraku.
K útoku došlo v meste Tal Afar neďaleko Mósulu, asi 400 kilometrov severne od Bagdadu.
Podľa hovorcu Demokratickej strany Kurdistanu (KDP) Chisru Gorana citovaného agentúrou AP, terčom útoku boli účastníci pohrebu kurdského predstaviteľa zhromaždení v stane, do ktorého atentátnik vrazil.
Goran dodal, že pochovávaným bol Sajíd Talíb Waháb, predstaviteľ KDP a viceguvernér Mósulu, ktorého vzbúrenci zastrelili v sobotu. Hovorca uviedol, že po bombovom útoku neidentifikovaní ozbrojenci zablokovali cestu, ktorou na miesto činu prichádzali americkí vojaci, iracká polícia a sanitky, načo prepukli boje.
Americké ozbrojené sily útok potvrdili s tým, že nevedia, koľko osôb bolo zabitých a zranených.
Arabská televízia Al-Arabíja, podľa ktorej zahynulo asi 25 osôb, oznámila, že cieľom útoku bolo hlavné sídlo KDP. Televízia bližšie podrobnosti neuviedla.
Vzbúrenci v Iraku v ostatných dňoch zintenzívnili svoje útoky a okrem iného v Bagdade podnikli viac ako 15 útokov autobombami, ktoré si vyžiadali desiatky mŕtvych.
K eskalácii násilností došlo po štvrtkovom vytvorení kabinetu, prvej demokraticky zvolenej irackej vlády za 50 rokov.
Dnes v neskorých večerných hodinách došlo k silnému výbuchu v centre Bagdadu. Bližšie informácie o tomto incidente zatiaľ nie sú dostupné.
2 1 ari

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 08:33