StoryEditor

Pri pobreží Jemenu sa utopili desiatky utečencov

13.02.2007, 11:00
Autor:
SITASITA

Najmenej tridsať, podľa niektorých zdrojov až 78 utečencov zo Somálska sa utopilo vo vodách Adenského zálivu pri pobreží Jemenu, keď sa potopilo vratké plavidlo, na ktorom sa snažili dostať na pevninu. Informoval o tom v utorok v Ženeve hovorca úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Ron Redmond. "Telá sú postupne vyplavované na rôznych miestach," cituje Redmonda agentúra AP. Ďalšie tri lode so 120 utečencami zo Somálska v Jemene bezpečne pristáli.
Podľa informácií UNHCR sa v minulom roku dostalo cez Adenský záliv zo Somálska do Jemenu vyše 25 800 utečencov. Ďalšie stovky to šťastie nemali a plavbu neprežili. Somálsko je sužované útokmi islamských militantov, ktorí koncom minulého roka obsadili takmer celé územie krajiny vrátane metropoly Mogadišo. Jemen v posledných mesiacoch sprísnil kontrolu pobrežia, a tak sa väčšina Somálčanov pokúša dostať do krajiny pod rúškom noci, čo podľa UNHCR prispieva k väčšiemu počtu obetí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 06:10