StoryEditor

Iracká al-Káida poprela vymenovanie zástupcu Zarkáwího

26.05.2005, 15:45
Autor:
TASRTASR

Oznámenie zverejnené dnes na internete v mene irackej odnože al-Káidy uvádza, že skupina vymenovala zástupcu, ktorý ju povedie do uzdravenia údajne zraneného lídra Abú Musába az-Zarkáwího. Hovorca skupiny to však v následnom vyhlásení poprel.
"Vodcovia sa stretli po zranení nášho šejka Abú Musába az-Zarkáwího, nech ho Boh uzdraví, a rozhodli sa stanoviť zástupcu, ktorý sa ujme vedenia do bezpečného návratu nášho šejka," uvádzalo oznámenia na islamistickej webovej stránke. Podľa neho bude zástupcom Abú Hafs al-Garní, "vychýrený realizáciou najťažších operácií".
Ďalšie vyhlásenie podpísané v menej irackej al-Káidy jej tzv. hovorcom Abú Majsarom al-Irákím, známym z predošlých správ, však popiera menovanie dočasného lídra. Autentickosť jedného alebo druhého vyhlásenia nebolo možné overiť.
Najnovšie vyhlásenia prichádzajú po nedávnych dohadoch a tvrdeniach, že Zarkáwí utrpel zranenia, možno priestrel pľúc, a že ho mohli odviezť z Iraku na ošetrenie. Podľa niektorých sú správy o zranení prípravou na oznámenie o jeho smrti. Žiadne z týchto tvrdení zverejnených na internete nebolo potvrdené, množstvo špekulácií o jordánskom militantovi je však nezvyčajné.
Washington ponúka za Zarkáwího, ktorého pokladá za svojho najväčšieho nepriateľa v Iraku, odmenu 25 miliónov dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 20:50