StoryEditor

Brita podozrivého z terorizmu môžu vydať do USA

17.05.2005, 15:16
Autor:
TASRTASR

Britský občan obžalovaný z organizovania podpory pre terorizmus a pokusu o vytvorenie výcvikového tábora teroristov v Arizone môže byť vydaný na proces do USA. V Londýne o tom dnes rozhodol britský sudca.
Spojené štáty prisľúbili, že nebudú žiadať trest smrti pre Babara Ahmada, obžalovaného zo sprisahania s cieľom zabiť Američanov a z prepierania peňazí, uviedol sudca Timothy Workman. Minister vnútra Charles Clarke má teraz 60 dní na rozhodnutie, či bude Ahmad vydaný. Právnici Ahmada oznámili, že sa odvolajú proti prípadnému rozhodnutiu poslať ich mandanta do USA.
Workman uviedol, že prijal "kategorické ubezpečenia" amerických úradov, že pre 31-ročného Ahmada nebudú žiadať trest smrti a že ho nevyhlásia za "nepriateľského bojovníka". Touto kategóriou sú označovaní väzni zadržiavaní na základni Guantánamo v rámci boja proti terorizmu, ktorý americká vláda spustila po útokoch z 11. septembra 2001. Dotyční majú výrazne obmedzené práva a postup Američanov je predmetom kritiky ochrancov ľudských práv.
"Dospel som k záveru, že riziko uloženia (trestu smrti) civilným súdom je zanedbateľné," zdôvodnil sudca svoje rozhodnutie.
Ahmad, obžalovaný v októbri 2004 súdom v Connecticute, čelí obvineniam z vedenia viacerých internetových stránok, vrátane Azzam.com, ktoré boli podľa vyšetrovateľov využívané pre nábor bojovníkov pre al-Káidu, Taliban a čečenských rebelov, ako aj pre ich vybavovanie plynovými maskami, zariadeniami pre nočné videnie a maskovacími uniformami.
Britské súdy sa Ahmadovým prípadom zaoberajú v urýchlenom extradičnom konaní, ktoré vstúpilo do platnosti v januári 2004. Nové pravidlá v niektorých prípadoch zmierňujú dôkazné bremeno a určitým krajinám - vrátane USA - umožňujú pre vydanie poskytnúť len "informácie" a nie dôkazy o zločine, ktorý mala dotyčná osoba spáchať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 19:24