StoryEditor

Royalovú chce za prezidentku viac ľudí ako Sarkozyho

21.03.2007, 07:20
Autor:
SITASITA

Najviac Francúzov si praje za prezidentku kandidátku socialistov Ségolene Royalovú, napriek tomu, že viac ľudí je odhodlaných voliť jej súpera - súčasného ministra vnútra Nicolasa Sarkozyho. V prieskume, v ktorom sa respondentov pýtali na otázku, koho víťazstvo v prezidentských voľbách by ich "osobne najviac potešilo", zvíťazila Royalová s 36 percentami, za Sarkozyho sa vyslovilo len 29 percent opýtaných. Ministra vnútra predbehol dokonca s 33 percentami aj centristický kandidát Francois Bayrou, ktorý je v posledných predvolebných prieskumoch na treťom mieste. Prieskum, ktorý vyjde v zajtrajších vydaniach denníkov L´Express a Metro, uskutočnil v dňoch 15. až 17. marca na vzorke 1000 respondentov inštitút BVA.
Napriek tomu, že najviac Francúzov by na prezidentskom kresle najradšej videlo Royalovú, medzi občanmi, ktorí sú odhodlaní zúčastniť sa na voľbách, vedie naďalej Sarkozy. Potvrdil to aj posledný prieskum inštitútu IFOP, ktorého výsledky zverejnia zajtra v magazíne Paris-Match. Pravicového kandidáta chce podľa tohto prieskumu voliť v prvom kole volieb 28, Royalovú 24 a Bayroua 21 percent respondentov. Na štvrtom mieste sa so 14 percentami umiestnil extrémny pravičiar Jean Marie Le Pen, ktorý v posledných prezidentských voľbách šokoval Francúzsko aj okolitý svet postupom do druhého kola.
V druhom kole by podľa najnovšieho prieskumu IFOP zvíťazil Sarkozy s 53 percentami hlasov, čo je oproti poslednému prieskumu rovnakej agentúry nárast o 1,5 percenta. Royalová by získala 47 percent, čo je prepad o 1,5 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 06:27