StoryEditor

Snemovňa reprezentantov USA schválila ústavný dodatok o hanobení vlajky

23.06.2005, 11:46
Autor:
TASRTASR

Americká Snemovňa reprezentantov schválila v stredu dodatok k ústave, na základe ktorého bude pálenie a iné hanobenie americkej vlajky považované za trestný čin.
Poslanci sa za dodatok vyslovili potrebnou dvojtretinovou väčšinou. Prvýkrát pritom existuje šanca, že iniciatíva prejde aj Senátom. Ten sa má opatrením začať zaoberať po 4. júli, keď Američania oslavujú Deň nezávislosti.
Návrh má za cieľ zvrátiť rozhodnutie najvyššieho súdu z roku 1989, ktorý pomerom hlasov päť ku štyrom rozhodol, že pálenie vlajky je chránené právom na slobodu prejavu. Verdikt najvyššieho súdu zrušil zákony o ochrane vlajky v 48 štátoch USA.
Pri všetkých minulých pokusoch návrhy na postavenie pálenia vlajky mimo zákon získali požadovanú dvojtretinovú väčšinu v Snemovni reprezentantov, stroskotali však v Senáte, kde je treba 67 hlasov. Senát sa otázkou ústavného dodatku naposledy zaoberal v roku 2000, keď za ochranu vlajky hlasovalo 63 senátorov, proti ich bolo 37.
V minuloročných voľbách si však republikáni v Senáte polepšili o štyri kreslá a tak stúpenci aj odporcovia zmeny tvrdia, že dodatok je možné presadiť.
Stúpenci hovoria, že opatrenie odzrkadľuje vlastenectvo prehĺbené po útokoch z 11. septembra 2001. Zároveň obviňujú kritikov, že stratili kontakt s náladami verejnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 11:42