StoryEditor

Egypt navrhuje nový izraelsko-palestínsky mierový plán

14.01.2007, 11:24
Autor:
SITASITA

Egypt v sobotu spochybnil efektívnosť "cestovnej mapy" pre mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, pričom prezidentský úrad informoval, že Husní Mubarak poslal do Bieleho domu návrh na nový mierový plán. Cestovná mapa z roku 2003 podporovaná USA vyzýva na odzbrojenie palestínskych teroristických skupín, zmrazenie izraelských osadníckych aktivít a vytvorenie dočasného palestínskeho štátu pred podpísaním konečnej dohody.
Palestínčania však odmietajú ideu dočasného štátu, pretože by to podľa nich Izraelu umožnilo privlastniť si väčšinu Západného brehu, kde sa Izrael snaží presadiť výstavbu osád. Egypt, ktorý má silný vplyv v regióne a je významným americkým spojencom, je pravidelne sprostredkovateľom v krízach a vedie úsilie na zmierenie palestínskych frakcií. "Posledných niekoľko rokov ukazuje, že jednostranné kroky nič nepriniesli a je čas hovoriť o ucelenej mierovej dohode medzi Palestínčanmi a Izraelom," povedal v sobotu novinárom hovorca prezidenta Sulejman Avád.
Ako uviedol, Mubarak poslal list americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi, ktorý obsahuje podrobnosti o novom egyptskom mierovom návrhu ako alternatívy cestovnej mape, ktorú označil za neúspešnú. Hovorca nevysvetlil podrobnosti Mubarakovho návrhu, ale uviedol, že egyptský prezident ho prediskutuje s americkou ministerkou zahraničných vecí Condoleezzou Riceovou počas jej pondelňajšej návštevy. Zdôraznil, že cieľom Mubarakovho plánu je "zlom v zmrazenom mierovom procese."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 02:35