StoryEditor

Blair obhajoval nový rozpočet EÚ

20.12.2005, 07:59
Autor:
TASRTASR

Britský premiér Tony Blair dnes označil nových členov EÚ z východnej a strednej Európy za "spojencov" Británie a vyhlásil, že je povinnosťou jeho krajiny stáť pri nich.
Blair, ktorý v Londýne obhajoval svoj postup pri napätých minulotýždňových rokovaniach o rozpočte EÚ v Bruseli, ďalej skonštatoval, že Británia by mala byť pyšná na to, akú úlohu zohrávala pri rozširovaní únie.
"Podporovať tieto nové štáty v ich veci, privítať ich v NATO a v Európe a potom odmietnuť prijať rozpočet, ktorý chráni ich budúci ekonomický rozvoj, to by bolo zradou všetkého, za čím sa Británia správne rozhodla stáť v ostatných 15 rokoch... od pádu Berlínskeho múru," uviedol Blair vo vyhlásení adresovanom parlamentu.
"Sú to naši spojenci. Je našou povinnosťou stáť pri nich. Je to však aj v našom mimoriadnom záujme," konštatoval.
Cieľom novej rozpočtovej perspektívy je podľa Blaira "preniesť zdroje od bohatších k chudobnejšiemu východu Európy". Únia sa podľa neho dohodla na dôkladnom prehodnotení všetkých aspektov rozpočtu, vrátane kontroverznej politiky poľnohospodárskych dotácií.
Líder konzervatívcov David Cameron však Blaira obvinil, že nesplnil "ani jediný" zo svojich cieľov v rokovaniach o rozpočte. Ministerský predseda podľa jeho slov výrazne ustúpil v otázke britského rabatu, pričom výmenou za to nič nezískal.
Blair však uviedol, že "v celkovom súčte" Británia v rozpočtovom období 2007-13 získa z pokladnice EÚ späť okolo 41 miliárd eur (okolo 1,5 bilióna Sk).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 23:56