StoryEditor

Ak Blaira nahradí Brown, labouristi možno prehrajú

20.02.2007, 15:01
Autor:
SITASITA
Britská vládna Labouristická strana by mohla prehrať nasledujúce voľby, ak na poste premiéra vystrieda Tonyho Blaira súčasný minister financií Gordon Brown. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý zverejnil denník Guardian.

Britská vládna Labouristická strana by mohla prehrať nasledujúce voľby, ak na poste premiéra vystrieda Tonyho Blaira súčasný minister financií Gordon Brown. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý v utorok zverejnil britský denník Guardian. Podľa prieskumu, ktorý uskutočnila renomovaná agentúra ICM, majú labouristi rovnakú podporu ako pred mesiacom vo výške 31 percent, zatiaľ čo konzervatívci získali o tri percentá viac. V prieskume im svoje sympatie vyjadrilo 40 percent voličov.
Ak sa Brown stane budúcim britským premiérom tak, ako sa očakáva, podpora pre labouristov môže spadnúť až na 29 percent, zatiaľ čo konzervatívci by získali až do 42 percent voličských hlasov. Toto je prvý náznak, že labouristi prídu o moc, ak sa minister financií stane Blairovým nástupcom. Zároveň je to prvý raz, odkedy David Cameron prebral kormidlo u konzervatívcov, čo toryovci získali v predvolebnom prieskume dostatočnú podporu na to, aby v parlamente obsadili pohodlnú väčšinu kresiel. Najpravdepodobnejším dátumom nasledujúcich volieb je máj 2009. Konzervatívci v tomto prieskume verejnej mienky dosiahli najvyšší zisk, aký kedy agentúra ICM vo svojich prieskumoch zaznamenala od júla 1992 - od víťazstva vo voľbách pod vedením Johna Majora.
Premiér Blair v septembri minulého roka oznámil, že z postu tento rok odstúpi. Mnohí analytici očakávajú, že rezignuje v júni alebo v júli. Agentúra ICM v telefonickom prieskume, ktorý sa uskutočnil v dňoch 16. až 18. februára, oslovila 1000 oprávnených voličov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 13:00