StoryEditor

Irán odmieta sankcie proti Severnej Kórei

16.10.2006, 11:25
Autor:
SITASITA

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád vyhlásil, že odmieta sankcie Bezpečnostnej rady (BR) OSN voči Severnej Kórei, ktoré majú Kórejskú ľudovodemokratickú republiku potrestať za test jadrovej zbrane, a obvinil Spojené štáty americké z využívania rady ako "nástroja na nastolenie svojej hegemónie". Ahmadínedžád okrem toho označil požiadavku BR, aby Teherán pozastavil svoj program obohacovania uránu, za "ilegálnu" s tým, že Teherán bude bez obáv pokračovať vo svojich jadrových aktivitách.
"Niektoré západné krajiny premenili Bezpečnostnú radu OSN na zbraň s cieľom nastoliť ich hegemóniu a vydávať rezolúcie voči krajinám, ktoré stoja v opozícii," citovala v pondelok prezidenta štátna televízia. Ahmadínedžád nespomenul KĽDR priamo, ale s odkazom na sobotňajšiu rezolúciu, ktorá zavádza sankcie voči Pchjongjangu. Ide o prvú oficiálnu reakciu Iránu na rozhodnutie OSN.
USA v nedeľu varovali Irán, že by si mal vziať ponaučenie zo sankcií uvalených na KĽDR. "Verím, že lekciou, ktorú sa naučia, bude, že ak budú pokračovať vo svojom úsilí o získanie jadrových zbraní, budú čeliť rovnakému druhu izolácie a obmedzení, ktoré sme práve uvalili na Severokórejcov," povedal v nedeľu veľvyslanec USA pri OSN John Bolton pre televíznu stanicu CNN. "Oni (USA) používajú (Bezpečnostnú) radu na zastrašovanie," reagoval iránsky prezident.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 11:43