StoryEditor

NATO v prípade násilia v Kosove tvrdo zakročí

02.02.2007, 14:54
Autor:
SITASITA

Severoatlantická aliancia (NATO) v piatok privítala správu OSN o budúcnosti srbskej provincie Kosovo a zároveň varovala, že 16 500 príslušníkov mierových jednotiek NATO tvrdo zasiahne proti akémukoľvek násiliu, ktoré by mohlo v provincii vypuknúť. "KFOR rozhodne zakročí proti akýmkoľvek pokusom o použitie násilia na narušenie politického procesu," vyhlásil generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Podľa Scheffera návrhy osobitného vyslanca OSN Marttiho Ahtisaariho "predstavujú v tejto otázke cestu vpred, ktorá ponúka perspektívu lepšej, bezpečnejšej budúcnosti pre celý región". Scheffer vo svojom vyhlásení vyzval lídrov etnických Albáncov v Kosove a Srbov, aby "konali počas tohto citlivého obdobia zodpovedne" a aby sa spolu s "(bývalým fínskym) prezidentom Ahtisaarim angažovali v duchu flexibility a kompromisu". Šéf NATO taktiež dodal, že sily NATO zabezpečia v Kosove bezpečné prostredie počas rozhodovania o štatúte provincie, ako aj potom, keď už bude o ňom rozhodnuté.
Ahtisaariho návrh nespomína nezávislosť Kosova, ale zmieňuje sa o nastolení "medzinárodne kontrolovanej štátnosti Kosova". Návrh vyzýva na vytvorenie "multietnického Kosova, ktoré si bude samé vládnuť demokraticky a podľa zákona". Navrhuje tiež prijatie vlastnej ústavy provincie, ktorá "by mala mať právomoci vyjednávať a uzatvárať medzinárodné zmluvy vrátane dohôd o členstve v medzinárodných organizáciách".
Návrh musí schváliť Bezpečnostná rada OSN, pričom podľa diplomatov v tejto fáze môže dôjsť už len k minimálnym zmenám po vyhodnotení srbskými a kosovskými predstaviteľmi. To však vedie k úvahám o možnom rozpore medzi USA, ktoré podporujú kosovské úsilie o nezávislosť, a Ruskom, dlhodobým spojencom Srbska s právom veta v BR OSN.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 01:17