StoryEditor

Népszabadság: Zahraniční Maďari trvajú na dvojakom občianstve

07.09.2005, 12:47
Autor:
TASRTASR

Z pondelňajšieho stretnutia premiéra Ferenca Gyurcsánya s predstaviteľmi organizácií zahraničných Maďarov vyplýva, že nech by v súčasnosti predseda vlády sľúbil krajanom čokoľvek, nechalo by ich to chladnými. Zaujímalo by ich iba to, čo bude konečne s ich dvojakým občianstvom, konštatuje dnes v komentári maďarský denník Népszabadság.
Zdá sa, že pánovi Kaszovi, Bugárovi a iným menšinovým politikom napadá v súvislosti so všetkým iba dvojaké občianstvo. Vlani v decembri voliči materskej krajiny v referende vo veci dvojakého občianstva rozhodli, pripomína autor komentára Tibor Kis.
V normálnej krajine za normálnych okolností by tak po jednoznačnom odmietnutí - aspoň na pár rokov - všetci považovali otázku za uzatvorenú. Nie je tomu tak v Maďarsku, kde sa zdá, že líder opozičného Zväzu mladých demokratov (FIDESZ) Viktor Orbán mieni v nadchádzajúcich parlamentných voľbách použiť otázku dvojakého občianstva rovnako ako v roku 2002 krajanský zákon.
Kis analyzuje dôvody trvania predstaviteľov zahraničných Maďarov na dvojakom občianstve a poznamenáva, že praktický význam by takéto občianstvo malo iba pre vojvodinských a podkarpatských Maďarov.
Vie napríklad rumunský vicepremiér a predseda Demokratického zväzu rumunských Maďarov (RMDSZ) Béla Markó, čo by na jeho prípadné maďarské občianstvo povedali Rumuni? Čo by povedali koaliční partneri na prípadné maďarské občianstvo podpredsedu slovenského parlamentu a predsedu SMK Bélu Bugára, kladie si otázky autor komentára Népszabadságu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 10:18