StoryEditor

Barroso: Luxembursko dalo silný signál, že väčšina krajín ústavu podporuje

11.07.2005, 09:36
Autor:
TASRTASR

Európska komisia dnes privítala výsledok luxemburského referenda, v ktorom obyvatelia druhej najmenšej krajiny EÚ schválili európsku ústavu.
Luxembursko je trinástou členskou krajinou, ktorá ratifikovala ústavnú zmluvu. Je to silný signál o tom, že väčšina krajín ju považuje za odpoveď na svoje očakávania na ceste k demokratickejšej, prehľadnejšej, efektívnejšej a silnejšej Európe na svetovej scéne, uviedol vo vyhlásení predseda EK José Manuel Barroso.
Priznal však, že osud euroústavy je po jej odmietnutí vo Francúzsku a Holandsku neistý. Júnový summit EÚ preto rozhodol o období na premýšľanie o budúcnosti únie. Je to plán D ako dialóg, debata a demokracia, ktorý navrhla komisia, povedal Barroso.
Želá si, aby sa táto debata začala čo najskôr a aby sa do nej nezapojili len politickí predstavitelia, ale celá spoločnosť. To je cesta, ktorú by mali politické inštitúcie a občianska spoločnosť nasledovať s cieľom komunikovať priamo, obnoviť spojenie občanov s európskym projektom a budovať demokraciu zajtrajška, dodal šéf komisie.
Hlas Luxemburčanov a všetkých obyvateľov EÚ, ktorí podporili európsku ústavu, bude v tejto debate vypočutý, prisľúbil Barroso.
Obyvatelia Luxemburska v dnešnom referende podporili ústavu pomerom hlasov 56,52 ku 43,48. Účasť v povinnom hlasovaní bola 86,8 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 09:40