StoryEditor

Pöttering: Turecko nemôže s EÚ rokovať bez uznania Cypru

28.07.2005, 18:58
Autor:
TASRTASR

Otvorenie prístupových rokovaní EÚ s Tureckom nie je možné, pokiaľ sa nevyrieši otázka oficiálneho uznania Cypru Ankarou. Vyhlásil to dnes líder Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente Hans Gert Pöttering.
Ľudovci sú najsilnejšou politickou skupinou v europarlamente, o otvorení rokovaní v plánovanom termíne 3. októbra však budú rozhodovať členské štáty únie.
Pöttering reagoval na informácie, že ani Turecko ani britské predsedníctvo v EÚ nepovažujú podpis protokolu o rozšírení colnej únie medzi Tureckom a EÚ na desať nových členských štátov, vrátane Cypru, za uznanie stredomorského ostrova zo strany Ankary. K podpisu by malo dôjsť v blízkom čase.
Podľa Pötteringa si turecký premiér Recep Tayyip Erdogan sám protirečí. Z podpisu protokolu na jednej vyplýva právne i politické uznanie Cypru, ktoré však popiera sprievodná deklarácia. Podľa lídra ľudovcov je znepokojivé, že úradujúci predseda Európskej rady Tony Blair takýto postoj prijíma.
Rokovania znamenajú, že jeden druhého akceptuje ako rokovacieho partnera. Rokovacím partnerom Turecka bude všetkých 25 členských štátov únie. Ako môže Turecko rokovať o vstupe do EÚ, keď neuznáva jedného z jej členov, pýta sa Pöttering v dnešnom vyhlásení.
Bez ohľadu na kľúčovú otázku, či by Turecko vôbec malo byť členom EÚ, by takéto rokovania nemala sprevádzať neistota ohľadne medzinárodného práva, zdôraznil šéf ľudovcov.
Ak podľa neho Cyprus odmietne súhlasiť s rokovacím mandátom, ktorý navrhla Európska komisia, bude to len logický dôsledok vzniknutej situácie. Schválenie mandátu si vyžaduje súhlas všetkých členských krajín, pripomenul Pöttering.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 22:34