StoryEditor

Livniová varovala úniu pred kompromismi s Palestínčanmi

06.03.2007, 06:53
Autor:
SITASITA

Izraelská ministerka zahraničných vecí Cipi Livniová vyzvala v pondelok Európsku úniu, aby nerokovala s novou palestínskou vládou predtým, ako táto nesplní požiadavky medzinárodného spoločenstva, medzi ktoré patrí i uznanie štátu Izrael. Prijímanie kompromisov ohľadom medzinárodných požiadaviek voči Palestínčanom "nepomôžu", uviedla Livniová na tlačovej konferencii medzi zasadaniami Asociačnej rady EÚ-Izrael.
Na tej istej tlačovej konferencii európska komisárka pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová uviedla, že "niekoľko predbežných nápadov" s cieľom uľahčiť situáciu na palestínskych územiach je už rozpracovaných. "Niektoré veci môžu byť vykonané, i keď nová koaličná vláda nesplní požiadavky kvarteta," dodala eurokomisárka. Livniová vyhlásila, že rozumie "dychtivosti" po dosiahnutí pokroku v tomto procese, zároveň však varovala pred "dohadovaním sa na kompromisoch s teroristami". Livniová zároveň vyhlásila, že Izrael je ochotný uznať palestínsku vládu bez ohľadu na jej zloženie, ak "požiadavky splní úplne a kompletne".
Európska únia spolu s USA, Ruskom a OSN predstavuje takzvané blízkovýchodné kvarteto, ktoré od novej palestínskej vlády požaduje, aby uznala Izrael, odsúdila násilie a dodržiavala predošlé dohody.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 18:44