StoryEditor

G8 je blízko dohody "podstatného" zníženia emisií

07.06.2007, 14:01
Autor:
SITASITA
"Myslím, že sa veľmi zásadne zhodujeme na potrebe zaistiť, aby sme podstatne znížili emisie a našli správny proces a spôsob, ako to dosiahnuť," povedal britský premiér Tony Blair po stretnutí s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom.

Predstavitelia siedmich najvyspelejších krajín sveta a Ruska (G8) sú blízko k zhode v otázke potreby "podstatného" obmedzenia skleníkových plynov.
Bush, ktorý stál vedľa Blaira, povedal: "Myslíme to smrteľne vážne, že je potrebné niečo urobiť. Spojené štáty americké sa aktívne zapoja, pokiaľ v postkjótskom procese rovno neprevezmú vedúcu úlohu." Americký prezident, ktorý minulý týždeň zverejnil svoj vlastný plán zníženia emisií po roku 2012, ďalej povedal, že na júnovom summite v Heiligendamme je ešte priskoro hovoriť o číselných cieľoch. Bush plánuje zvolať 15 najväčších svetových znečisťovateľov ovzdušia a chce sa s nimi dohodnúť do konca budúceho roku na pláne zníženia emisií CO2 po roku 2012.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová tvrdo presadzovala cieľ zníženia svetových emisií skleníkových plynov do roku 2050 až o 50 % oproti množstvu vypúšťanému do ovzdušia v roku 1990. Merkelová tvrdí, že takéto obmedzenie je potrebné na zabezpečenie, aby sa priemerná svetová teplota nezvýšila o viac než 2 °C. Blair však reagoval, že takéto zníženie nie je reálne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 23:09