StoryEditor

Podozrenie na vtáčiu chrípku už aj v európskej časti Ruska

19.10.2005, 17:33
Autor:
TASRTASR

Podozrenie na výskyt vírusu vtáčej chrípky sa objavilo v regióne Tula v európskej časti Ruska približne 220 kilometrov južne od metropoly Moskvy.
"Predbežné laboratórne testy preukázali prítomnosť vírusového kmeňa H5N1 v dedine Jandovka v oblasti Tuly. Sú to však predbežné výsledky," uviedlo dnes ruské ministerstvo poľnohospodárstva.
Dedina Jandovka, kde v utorok z neznámych príčin uhynulo asi 250 kusov vtáctva, sa nachádza v karanténe.
Veterinárna služba v Tule oznámila, že ďalšie výsledky testov budú známe vo štvrtok.
Ruský minister poľnohospodárstva Alexej Gordejev v súvislosti s podozrením na výskyt vírusu vtáčej chrípky ubezpečil, že Moskve, ktorá má 11 miliónov obyvateľov, nehrozí nijaké nebezpečenstvo.
Vírus vtáčej chrípky sa doteraz objavil v niekoľkých regiónoch na Sibíri vo východnej časti Ruska a takisto aj v oblasti Uralu.
Ruské úrady dnes potvrdili aj nové ohnisko ochorenia v západosibírskom regióne Kurgan. Od letných mesiacov sa vtáčia chrípka v Rusku neustále šíri smerom na západ.
Keby sa potvrdilo podozrenie, že v regióne Tula ide skutočne o výskyt vírusu tohto nebezpečného ochorenia, bol by to prvý prípad vtáčej chrípky v európskej časti Ruska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 00:57